Zadnji komentari

Službenica UN-a poziva na ušutkavanje onih koji podržavaju tradicionalni brak i protive se pobačaju

Pin It

UN-a

Posebna izvjestiteljica UN-a objavila je izvješće o ”dezinformacijama” vezanima za rodnu teoriju i njihove implikacije na slobodu izražavanja. To je izvješće o ”promicanju i zaštiti prava na slobodu mišljenja i izražavanja”, tvrdi izvjestiteljica.

Irene Kahn, posebna izvjestiteljica UN-a za slobodu izražavanja, koja je smijenjena s mjesta glavne tajnice Amnesty Internationala 2008. godine, u izvješću poziva vlade da suzbiju “rodno uvjetovane dezinformacije” tvrdeći da je to oblik “rodno uvjetovanog nasilja”. Nadalje, u izvješću se kaže da je kritiziranje rodne ideologije strategija za ušutkavanje slobodnog izražavanja žena i ”rodno nekonformnih” osoba.

Treba ušutkati neistomišljenike

Posebna izvjestiteljica UN-a za slobodu izražavanja objavila je izvješće u kojem preporučuje vladama i društvenim mrežama da ušutkaju one koji izražavaju tradicionalna stajališta o braku, pobačaju, seksualnosti i rodnom identitetu.

Izvješće poziva vlade da suzbiju “rodno uvjetovane dezinformacije” tvrdeći da je to oblik “rodno uvjetovanog nasilja”. Nadalje, u izvješću se kaže da je kritiziranje rodne ideologije strategija za ušutkavanje slobodnog izražavanja žena i ”rodno nekonformnih” osoba.

Što je sve ”rodno uvjetovano” nasilje?

Ovo pozivanje na ušutkavanje izrečeno je u kontekstu pokušaja da se osigura što širi pristup informacijama koje promiču seksualno i reproduktivno zdravlje i prava te različite rodne identitete. Međutim, u ime slobode izražavanja, izvješće zagovara prešućivanje pro-life i pro-tradicionalnih obiteljskih sadržaja.

Na primjer, roditelj tradicionalnog svjetonazora, koji se otvoreno protivi reklamama na društvenim mrežama koje potiču njegovo dijete tinejdžerske dobi da istražuje varijacije seksualnosti, prema standardima ovog izvješća, počinio bi ”rodno nasilje”.

Izvješće poziva na borbu protiv ”rodno uvjetovanog nasilja”. Agencije UN-a i zapadne vlade smatraju da je “pogrešna rodnost” ili nazivanje nekoga po pravom (biološkom) spolu čin nasilja.

Na društvenim medijima cenzura već postoji

Izvješće tvrdi da bi ”sve mjere za ograničavanje rodno uvjetovanih dezinformacija, govora mržnje ili internetskog nasilja temeljenog na spolu trebale biti u potpunosti usklađene s međunarodnim standardima ljudskih prava” posebno citirajući Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Međutim, taj Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima uopće ne spominje riječ ”rod”, niti spominje razlike između roda i biološkog spola.

Mnoge tvrtke društvenih medija, uključujući YouTube, cenzuriraju i ušutkavaju korisnike koji prema svojoj savjesti i koristeći pravo slobode govora, druge nazivaju njihovim pravim (biološkim) spolom.

Zabranjeno govoriti o pobačaju i štetnim posljedicama istoga

“Rodno određene dezinformacije” također se koriste za ciljanje onih koji se protive pobačaju, uključujući, na primjer, one koji raspravljaju o korelacijama između induciranog pobačaja i pogoršanja mentalnog zdravlja. Izvješće kaže da su se ”u Irskoj u vrijeme referenduma o pobačaju širile ‘lažne’ informacije povezujući pobačaj s depresijom”.

Na nedavnom događaju koji su organizirali The Universal Access Project, Plan C i Amnesty International USA, nekoliko organizacija koje se zalažu za pobačaj uložile su popriličan napor ne bi li osigurale da društvene mreže korisnicima omoguće dijeljenje sadržaja prilagođenih pobačaju, uključujući informacije o tome kako izvršiti pobačaj u zemlji u kojoj je abortus zabranjen. Također su objasnili da su se privatno sastajali s velikim tehnološkim tvrtkama kako bi osigurali da sadržaj vezan za pobačaj postane lako dostupan.

Države se pozivaju da udvostruče svoje napore u zaštiti ”rodnih prava”

Trenutno izvješće protivljenje pobačaju ili različitim seksualnim identitetima na vjerskoj ili etničkoj osnovi tretira kao štetnu praksu koja zaslužuje osudu. Na primjer, spominje se da je u Africi vrlo snažno prisutan narativ ”zaštite obitelji”. Ovaj narativ nazivaju antikolonijalističkim, a kažu da se u Africi koristi kako bi se optužile aktivistice za ženska prava i branitelji rodnih prava koji su podlegli zapadnim vrijednostima.

Jedna od zaključnih preporuka Izvješća o slobodi izražavanja potiče države da ”udvostruče svoje napore i poduzmu sve odgovarajuće mjere, uključujući zakone (Izmjene ili donošenje novih), socijalne politike i programe, kako bi…eliminirali rodne stereotipe, negativne društvene norme i ‘diskriminatorne’ zakone, politike, prakse te stavove”.

Tko je Irene Kahn?

Posebna izvjestiteljica predstavit će izvješće Općoj skupštini ovog listopada i tamo namjerava nastaviti promicati ”rodnu” perspektivu slobode izražavanja.

Posebna izvjestiteljica je Irene Kahn, koja je smijenjena s mjesta glavne tajnice Amnesty Internationala 2008. godine i za odlazak primila veliku otpremninu. Upravo je pod njezinim nadzorom Amnesty izazvao skandal među nekim donatorima pridruživši se pro-abortus pokretu. Kahn je zamoljena da ode u isto vrijeme kad i Kate Gilmore, koja je također prešla u Ujedinjene narode i na kraju postala visoka povjerenica za ljudska prava, prenosi Zenit.

narod.hr