Zadnji komentari

Moglo je biti i puno gore

Pin It

Turska matirala očajnu Hrvatsku: Livaković tragičar, Dalić upisao prvi  domaći poraz u kvalifikacijama | 7dnevno

S obzirom na igru kakvu su nam pokazali naši Vatreni, na novom stadionu u Osijeku, moglo je biti najmanje 3:0 za Tursku. 1:0 je zapravo nezasluženi  poklon. Od samog početka sve do kraja utakmice naša je momčad zapravo bila neprepoznatljiva, neučinkovita, neorganizirana i totalno izgubljena.

Čak  ni poznati vezni red Kovačić- Modrić -Brozović  nije funkcionirao. Pred kraj utakmice kapetan je izgubio živce i ružno opsovao suca, što mu nikako ne služi na čast i ne ide zajedno s najboljim nogometašem svijeta. Kako bilo da bilo, jednom se i takva debakl Dalićeve momčadi morao dogoditi. Niz objektivnih okolnosti, subjektivne odluke i poneka slučajnost rezultirali su porazom. Nije to ona momčad iz Rusije, niti ona iz Katara. Puno se toga promijenilo. Te promjene se nisu na vrijeme prepoznale i dovele u red. Izbornik krivicu za ovaj poraz preuzima na sebe. Nije momčad dovoljno dobro fizički i psihički pripremio. Odgovornost i krivica je i na nekim igračima, koji su zakazali ili donijeli krive odluke, kao Livaković kad je napustio prostor između vratnica. Nije trebalo biti veliki majstor i tad zabiti gol.

 Čitavo vrijeme Turci su bili bolji na terenu. Naši dečki se nekako nisu snašli. Ništa im nije polazilo za nogom. Tek u 81 minuti (u sučevoj nadoknadi) su uputili prvu loptu na “turski” gol. Njihov vratar uopće nije imao posla, posebice u prvom poluvremenu. 

Što je tuje. Za prolivenim mlijekom se ne plače. Iz ovog iskustva bi se sada trebalo učiti i polučiti prave pouke. 

Nego nekako mi se čini da se “formiraju” neke umišljene zvijezde, koje igraju za sebe i žele svu pozornost skrenuti na sebe. 

Toga prije nije bilo. Igrali su svi za jednoga i jedan za sve. Jak domoljubni naboj bila  im je velika motivacija. To kao da je nekako splasnulo.

Zapravo to se ne može nametnuti ni od koga i nikako. To se odražava u igri i izgaranju na terenu. 

Izgleda da ovu momčad treba graditi od temelja, oslonjenu na veterane, kojih je malo ostalo. Luka kako god dobar bio nije vječan. Potreban je jedan novi Luka i nove snage. Mladi Petar Musa je bačen u vatru. Nije imao dobre asistencije i pravu priliku. Petković je zakazao. Događa se to.

I što sad ? Ne treba paničariti, već prionuti radu. Nije to lako niti jednostavno. Prvenstveno bi trebalo formirati jedinstven tim sa zajedničkim ciljem i stremljenjem, bez zvijezda i zvjezdica. Svaki igrač je jednako važan i bitan.

Ništa još nije izgubljeno. Za sve još ima vremena. Treba se posložiti, skupiti glave i dati sve najbolje od sebe. 

Zna izbornik kako se to može postići. Na njemu je sad red da nam to pokaže s ovom pomlađenom momčadi.

Istina je da su nas razmazili. Navikli smo od njih na pobjede i dobru igru. Ovo sinoć  je bilo sve osim dobre igre. Tražili su se po terenu. Nisu mogli zadržati loptu. Nisu se mogli sastati sami sa sobom. Bili su uspavani.

Svako zlo za jedno dobro. Iz grešaka se najbolje uči. Za to treba znanja, sposobnosti i volje.

Za vjerovati je da je ovo samo prolazno stanje. Bez svakoga se može. Mnogi mladi dečki stasaju diljem Lijepe naše. Treba ih samo prepoznati i na vrijeme dovesti u reprezentaciju, kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal.

Čitam po nekim portalima kako u nas postoje neki likovi kojima upravo odgovara slaba , neorganizirana i bezidejna reprezentacija. Nije to nikakvo čudo. To su isti oni kojima ne odgovara samostalna, slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska. 

Te im puste želje i snovi neće proći, niti s reprezentacijom, niti s Hrvatskom.

Ankica Benček