Zadnji komentari

Sukob Izrael-Hamas: Pregled događaja

Pin It

Izrael i dalje ne kontrolira teritoriju, a mrtvi se broje u stotinama: Dugi  rat sa Hamasom je na pomolu

Izrael je upozorio gotovo polovicu stanovništva Pojasa Gaze da se preseli jer planira napad.

Procjenjuje se da su deseci tisuća ljudi u Gazi pobjegli na jug.  Više od milijun Palestinaca u sjevernoj Gazi suočava se s izraelskim rokom za bijeg na jug, a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael tek počeo uzvraćati za prošlotjedno divljanje Hamasa po južnom Izraelu.

Prijavljeni su manji izraelski kopneni napadi u sjevernoj Gazi i na Zapadnoj obali rano u subotu.

Izraelski raketni napad na novinare koji rade u južnom Libanonu ubio je Reutersovog snimatelja i ranio nekoliko drugih novinara, uključujući dvoje medijskih djelatnika Al Jazeere. Izrael je priopćio da im je “vrlo žao”, ali nije preuzeo odgovornost

Izraelska vojska priopćila je rano u subotu da je pogodila metu Hezbollaha u južnom Libanonu kao odgovor na “infiltraciju neidentificiranih zračnih objekata u Izrael”. Također tvrde da će biti ubijen svatko tko se i približi toj granici te prijeti Libanonu kao državi.

Human Rights Watch optužio je Izrael za korištenje streljiva s bijelim fosforom u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanonu. Izraelska vojska je to demantirala.

Žrtve i humanitarni problemi

Najmanje 1900 Palestinaca je ubijeno, a 7696 ranjeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu. Broj poginulih u Izraelu dostigao je 1300, a 3400 je ozlijeđeno.

U sjevernom pojasu Gaze u tijeku je prisilna evakuacija tisuća ljudi, što promatrači za ljudska prava opisuju kao “ratni zločin”. Preostalima fali struje, vode i goriva. Bolnice su u kaosu.

Arapski susjedi odbili su pozive da se Palestincima otvori ruta za bijeg iz Gaze. “Važno je da (palestinski) narod ostane postojan i prisutan na svojoj zemlji”, rekao je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.

Američki državni tajnik Antony Blinken i Netanyahu razgovarali su o uspostavi sigurnih područja u Gazi kamo bi se civili mogli preseliti.

Diplomacija

Bijela kuća je rekla da nije vidjela nikakve naznake da drugi akteri razmišljaju o pridruživanju i širenju sukoba.

Saudijska Arabija stavlja i dalje razvija planove za normalizaciju odnosa s Izraelom koje podupiru SAD, rekli su izvori, signalizirajući brzo preispitivanje svojih vanjskopolitičkih prioriteta.

Međunarodni kazneni sud ima nadležnost nad potencijalnim ratnim zločinima koje su počinili Hamas u Izraelu i Izraelci u Pojasu Gaze, iako Izrael nije država članica, rekao glavni tužitelj ICC-a.

Zamjenik šefa Hezbollaha Naim Qassem rekao je da skupina neće biti pokolebana pozivima da ostane po strani od sukoba, rekavši da je njegova frakcija “u potpunosti spremna” doprinijeti borbama.

Jordanska interventna policija nasilno je rastjerala stotine propalestinskih prosvjednika koji su pokušavali doći do granične zone sa Zapadnom obalom koju je okupirao Izrael.

Političke borbe u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a ostavile su dom nesposobnim poduprijeti izraelski rat i usvojiti zakone o vladinoj potrošnji prije nego što ponestane sredstava.

Utjecaj na tržište

Hamasov globalni financijski labirint: od gotovine do kriptovaluta na nišanu je Izraela, prekidajući potporu dobrotvornih organizacija i prijateljskih zemalja.

Neke su velike američke i europske tvrtke pokrenule prikupljanje humanitarnih sredstava.

Zračni prijevoznici procjenjuju rizik evakuacije i letova iz Izraela i regije 

geopolitika.news