Zadnji komentari

Bjesni bitka za Avdijevku: Novi Bahmut?

Pin It

Bahmut je bio prvi veliki poraz ukrajinske vojske, piše medij AsiaTimes i dodaje da se “neuspjela ukrajinska protuofenziva računa se kao drugi poraz. Može li Ukrajina podnijeti treći poraz kod Avdijevke nije poznato – vjerojatno se može boriti neko vrijeme, ali cijena bi mogla biti fatalna u vrijeme dok je zapadna vojna pomoć na tankom ledu”.

Rusija je izgubila više od 1300 vojnika u jednom danu, objavila je ukrajinska vojska danas, što bi, prema tim podacima koji su sigurno djelomično pretjerani, bio najsmrtonosniji dan za rusku vojsku otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu. Naime, obje strane pretjeruju u šteti koju navode za drugu stranu i smanjuju prijavljenu štetu za svoju stranu. No, ovo je najveći gubitak za rusku vojsku koju je Kijev do sada prijavio, a zasigurno je slično pretjerivao i u prošlim procjenama. To znači da je ruska vojska skoro sigurno doživjela značajan gubitak u posljednja 24 sata. Koji je točno opseg tog gubitka, to nikada nećemo doznati. No, moguće je  i da Kijev na ovaj način želi opravdati određeni gubitak teritorija kod grada koji je simbol otpora.

Dok Kijev nastavlja s protuofenzivom kako bi povratio svoj okupirani teritorij, ruske snage “izgubile su 1380 vojnika u posljednja 24 sata”, čime se “ukupan broj ruskih žrtava od veljače 2022. popeo na 292 060”, prema brojkama koje je objavio Glavni stožer oružanih snaga snage Ukrajine.

Brojke Kijeva obično premašuju i brojke njegovih zapadnih saveznika. Rusija rijetko objavljuje informacije o gubicima svojih vojnika, ali u rujnu 2022. ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je u ratu poginulo 5937 njihova vojnika.

Ako je vjerovati Kijevu, Rusija je također izgubila 5047 tenkova, od kojih je 120 uništeno u posljednja 24 sata, 9557 borbenih oklopnih vozila, od kojih je 120 uništeno u posljednjem danu. Ukupno 29 ruskih topničkih sustava također je uništeno prošlog dana, čime su ukupni gubici topničkih jedinica porasli na 7012, navodi se u ažuriranom izvješću. Također, tvrde da su do danas uništili 822 višecijevna raketna sustava, 548 sustava protuzračne obrane, 1535 krstarećih raketa, 320 zrakoplova, 324 helikoptera, 5326 bespilotnih letjelica, 20 brodova i čamaca te jednu podmornicu.

Zbilja su zabilježeni žestoki sukobi posljednjih dana dok ruska vojska pokušava prvo opkoliti, pa zauzeti grad Avdijevku u ukrajinskoj regiji Donjeck, koji je meta ruskog napada još od 2014., ali i simbol otpora za ukrajinske snage koje su imale skoro deset godina da dobro utvrde to područje blizu samog grada Donjecka.

Ruske snage, počevši od 10. listopada, pokrenule su svoju najveću ofenzivu u posljednjih nekoliko mjeseci u pokušaju da zauzmu Avdijevku, šaljući tisuće vojnika, tenkova i oklopnih vozila. Dana 11. listopada, čelnik lokalne vojne uprave u Avdijevki, Vitalij Barabaš, rekao je na nacionalnoj televiziji da borbe oko Avdijevke “ne jenjavaju” i da je “dva tuceta projektila” pogodilo regiju, rezultirajući višestrukim žrtvama.

U zadnja 24 sata zbilja se pojavilo nekoliko zračnih snimki uništavanja ruskih oklopnih transportera i tenkova u ovom području. Nekoliko takvih snimki je na dnu članka.

General Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, objavio je video na Telegramu u kojem se čini da razgovara s časnicima u Avdijevki i Kupjansku. “Neprijatelj ne posustaje u svojim pokušajima da probije našu obranu i opkoli Avdijevku”, napisao je Zalužni u komentaru priloženom videu. “Neprijatelj aktivno dovlači jurišne jedinice i velike količine oklopne opreme te koristi zrakoplove i topništvo.”

Oleksandr Štupun, glasnogovornik južne skupine ukrajinskih snaga, rekao je nacionalnoj televiziji da je konstantan pritisak na Avdjevku, oko 20 km sjeverozapadno od grada Donjecka koji drže Rusi. “Tamo su se pregrupirali i krenuli u nove napade”, rekao je. Grad je prije rata imao oko 32 000 stanovnika, no sada je ostalo još oko 1600 civila koji ne žele napustiti grad i od kojih većina živi ispod zemlje.

Radu Hossu, politički strateg koji objavljuje postove o ratu u Ukrajini na mreži X-u, rekao je u sažetku ofenzive u Avdijevki prošlog tjedna da stotine ruskih pješaka stradava od ukrajinske artiljerije. “Potpuno je nevjerojatno i gotovo nezamislivo kako su Rusi svojim trupama pridali nultu vrijednost, napadajući potpuno neorganizirano i besmisleno u pokušaju da opkole grad-tvrđavu na rubu Donjecka”, napisao je Hossu. Američki Forbes je pisao o višekrakom napadu ruskih oklopnih brigada i o tome kako su Ukrajinci pružili snažan otpor.

Istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW) priopćio je jučer da je Rusije postigla “marginalni potvrđeni napredak” u smjeru Avdijevke, ali i da su snage Kijeva izvele ograničene protunapade u blizini grada i “navodno su napredovale”.

Bahmut je bio prvi veliki poraz ukrajinske vojske, piše medij AsiaTimes i dodaje da se “neuspjela ukrajinska protuofenziva računa se kao drugi poraz. Može li Ukrajina podnijeti treći poraz kod Avdijevke nije poznato – vjerojatno se može boriti neko vrijeme, ali cijena bi mogla biti fatalna u vrijeme dok je zapadna vojna pomoć na tankom ledu”.

geopolitika.news