Zadnji komentari

Mađarska: EU ne bi trebala proizvoditi oružje, ni obučavati vojnike u Ukrajini

Pin It

Mađarska ne podržava ideju da EU sudjeluje u proizvodnji oružja i obuci vojnika u Ukrajini jer bi to značilo uvlačenje zemalja članica Unije u vojne operacije protiv Rusije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka s njegovim kolegama iz EU-a u Luksemburgu.

Više o ideji da njemačke tvrtke otvore pogone u Ukrajini ovdje, a više o ideji da britanski instruktori odu obučavati vojnike u Ukrajinu ovdje.

“Proizvodnja oružja ili obuka vojnika na teritoriju Ukrajine, u zoni borbenog djelovanja, za nas je apsolutno neprihvatljiva, jer bi takva odluka odmah uvukla Europsku uniju u rat”, rekao je ministar mađarskim novinarima, a prenosi MTI. Inzistirao je na tome da je EU politički i gospodarski blok, a ne vojni savez. Szijjarto je također rekao da Mađarska neće dopustiti bilo kakav pritisak na tu zemlju u sklopu nastojanja da se ubrza proces pristupanja Ukrajine EU. “Za nas je potpuno neprihvatljivo da buduće članstvo samo jedne zemlje opravdavamo sigurnosnim razlozima”, rekao je Szijjarto i na nešto drugačiji način potvrdio nedavno iznesen stav premijera Orbana koji je rekao da EU nikako ne bi trebala priključiti zemlju na čijem teritoriju se vodi rat.

geopolitika.news