Zadnji komentari

Zašto izraelska vojska još nije pokrenula kopneni napad na Gazu?

Pin It

Nakon potresnog Hamasovog terorističkog napada 7. listopada 2023., koji je odnio živote 1400 Izraelaca, pretežno civila, pojačano je iščekivanje snažnog odgovora IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga). Danima nakon Hamasovog napada, o kopnenom ulasku u Gazu se pisalo kao o napadu koji samo što nije krenuo.

Iako su u tijeku pripreme za značajnu kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze s primarnim ciljem neutraliziranja terorističke frakcije Hamasa, očekivani napad još se nije ostvario. Razlozi iza ovog opreznog pristupa pružaju uvid u složenost modernog ratovanja, piše vojni portal The Army Recognition i objašnjava koje se sve prepreke pojavljuju za takvu operaciju.

Pojas Gaze nije bilo kakav teritorij. Riječ je o jednom je od najgušće naseljenih područja na svijetu, koje karakterizira zamršeni labirint uskih uličica. Kretanje ovim urbanim labirintom nije lak zadatak. Vojne operacije velikih razmjera u takvim područjima zahtijevaju zamršeno planiranje i strategiju. Izazovi urbanog ratovanja uvećani su u takvim uvjetima, gdje razlika između boraca i civila može postati teško uočljiva povećavajući rizik od kolateralne štete.

Štoviše, obavještajni izvori stalno su naglašavali postojanje opsežne mreže podzemnih tunela unutar Gaze. Ovi tuneli, koje često koriste Hamasovi operativci, dodaju slojeve složenosti kopnenim operacijama. Oni mogu omogućiti zasjede, osigurati zaklon i pokretljivost za neprijateljske borce i predstavljati nepredviđene izazove za bilo koju napadačku silu. Izraelska vojska navodno je gađala tunele koje koristi Hamas tijekom nedavnih operacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) podijelile su kartu s detaljima tunela ispod grada Gaze i drugih područja, ističući najmanje jedan tunel koji se navodno koristio za krijumčarenje oružja. Stručnjaci vjeruju da bi te podzemne strukture mogle zakomplicirati potencijalni kopneni sukob u Gazi. U videu iz srpnja 2022. izraelska vojska pokazala je ono za što tvrdi da je oružje skriveno unutar ovih tunela. S vremenom su se ti tuneli razvili u metodu za Hamas, za tajno skladištenje oružja, uključujući rakete, daleko od satelitskog nadzora.

Stručnjaci za obranu tvrde da osim njihove praktične upotrebe za transport, skladištenje i skrivanje, ovi tuneli služe i u psihološku svrhu. Oni unose element nepredvidivosti, držeći protivnike na rubu opasnosti od mogućih zasjeda. Ulazak u ove tunele predstavlja značajne rizike za vojnike IDF-a, posebno s obzirom na nesigurnost oko njihovog dizajna i onoga što bi se u njima moglo naići

Ali problem za IDF se ne odnosi samo na neposredne geografske i infrastrukturne izazove. Povijest ratovanja prepuna je lekcija o složenosti urbanih borbi. Prijašnji angažmani, unutar i izvan Izraela, pokazali su da borbe unutar gradova i naseljenih područja često dovode do dugotrajnih borbi, većih žrtava i značajne štete na infrastrukturi. IDF, nakon što je iskusio posljedice takvog ratovanja u svojoj povijesti, nedvojbeno važe takve čimbenike.

Osim toga, postoji dimenzija strateškog planiranja koju IDF visoko cijeni. Izraelska vojska je poznata po svom rigoroznom planiranju i protokolima probe. Prije nego što se upusti u misiju ove veličine, IDF bi razradio detaljne simulacije, predviđajući različite scenarije s kojima bi se mogli susresti unutar Pojasa Gaze. Takvo planiranje osigurava da trupe, kada su raspoređene, budu što spremnije za izazove koji dolaze.

U biti, odgoda IDF-a u pokretanju kopnenih operacija u Gazi naglašava složenost modernog ratovanja, posebno u urbanim sredinama. Kombinacija zemljopisnih izazova, lekcija iz prošlih ratova i nepredvidivosti scenarija urbanih borbi doveli su do opreznijeg pristupa izraelske vojske, naglašavajući važnost razrađene strategije u odnosu na brzinu.

Govoreći za Politicov Power Play podcast, bivši direktor CIA-e David Petraeus upozorio je da bi kopnena ofenziva u Gazi mogla biti “Mogadišu na steroidima”. Podsjetivši na incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera Black Hawk oborena u glavnom gradu Somalije, Petraeus je rekao da bi se IDF suočio sa sličnim i teškim stanjem unutar neprijateljskog teritorija ako bi se angažirala u kopnenom napadu. “Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija”, rekao je Petraeus. “Ne možete pobijediti u borbi protiv pobunjenika za godinu ili dvije. Obično im je potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku, kao što smo vidjeli u Afganistanu”. Bivši vojni zapovjednik rekao je da je Izraelu potreban plan za obnovu osnovnih usluga, obnovu Gaze i podupiranje upravljanja u regiji nakon što bude smatrao da je bitka protiv Hamasa dobivena.

Rekao je da su Hamasovi borci kreativni u obrani kao što su bili kad su izveli napad na izraelske baze 7. listopada “tada ćete vidjeti bombaše samoubojice, vidjet ćete improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina, a urbano okruženje, opet, ne može biti izazovnije”. Petraeus je upozorio da će kopnena ofenziva u enklavi trajati godinama i uključivati ​​užasne borbe.

Nekoliko Analitičara je za katarski medij Al Jazeeru pisalo kako, čak i ako bi IDF uspio upasti u Gazu  i uništiti opremu i ljude koji stoje iza Hamasa, niknuo bi “neki novi Hamas”. Palestinci u Gazi jednostavno ne žele izraelske vojnike na svom području i ponudili bi dugotrajan i snažan otpor. Nadalje, isti analitičari se za pitaju kako bi uopće Izrael održavao kontrolu nad Gazom. Tvrde da bi to bio previše složen i preskup zadatak te da Izraelu, barem u jednom aspektu, i odgovara uloga Hamasa koja održava funkcioniranje gusto naseljene Gaze.

geopolitika.news