Zadnji komentari

Gaza: “Druga faza” rata i najveće bombardiranje do sada u kojem je sudjelovalo oko 100 izraelskih aviona

Pin It

Zračni napadi i dalje su glavni dio izraelske vojne kampanje u Gazi i nema znakova da se to mijenja. Dapače, sinoć je došlo do zračnog napada na Gazu kakav još nije viđen. Šteta se još zbraja, a čini se da je najviše stradao južni grad Rafah. Tijekom jutra i dana, napadi su se preusmjerili na sjeverniji dio Gaze.

Izraelske zračne snage tvrde da su pogodile 150 podzemnih ciljeva gađajući ono što opisuju kao terorističke tunele. Izvještavajući iz Gaze jutros, BBC-jev dopisnik Rushdi Abualouf rekao je da je bombardiranje tijekom noći bilo “u razmjerima kakvi do sada nisu viđeni”, izazvavši kaos i paniku. Izrael je sinoć isključio komunikacijske mreže, pa nije lako doći do informacija iz Gaze.

Izraelci koji žive blizu Gaze kažu da je buka eksplozija koja je sinoć dolazila iz Gaze bila “glasna i stalna, kao ništa što su do sada čuli”, prenosi Al Jazeera. Zdravstveni sustav unutar Gaze je “u kolapsu” tvrde dopisnici tog katarskog medija. Dopisnici sporadično kontaktiraju matične redakcije putem satelitskih telefona. Tvrde da su ljudi unutar Gaze izgubili način da se čuju s obiteljima i rodbinom izvan Gaze.

Daniel Hagari, izraelski glasnogovornik, je rekao da će humanitarni kamioni s hranom i pomoći biti isporučeni ljudima u južnim područjima Gaze, prenosi The Times of Israel.

U intervjuu za službenu izraelsku radio postaju, francuski veleposlanik u Izraelu rekao je da mu je na zatvorenoj sjednici rečeno da se Izrael kreće prema drugoj fazi rata. Nije jasno znači li to kopnenu invaziju na Gazu ili znači nešto drugo. Izraelska vojska nije otkrila puno informacija o incidentu, ali je glasnogovornik vojske rekao da “su snage IDF-a ušle na teritorij sjevernog pojasa Gaze i proširile kopnenu aktivnost značajnim napadima iz zraka i mora”.

Tijekom noći izraelska vojska je rekla da je oko 100 zrakoplova “bacilo stotine oružja i uništilo stotine ciljeva”. Izraelsko ratno zrakoplovstvo objavljivalo je česte postove na društvenim mrežama u kojima se prikazuju zrakoplovi korišteni u ovim napadima, uglavnom F-16 američke proizvodnje (mlaznjaci na kojima se trenutačno obučavaju ukrajinski piloti), uz F-15C i F-15E.

Uz te avione ide cijeli spektar raznih bombi i projektila. To uključuje precizno navođeno zajedničko streljivo za izravni napad (JDAM) koje su “obične” bombe slobodnog pada pretvorene u pametno oružje s pričvrsnim kompletom koji usmjerava bombu na cilj, uglavnom koristeći GPS/INS navigaciju. Obično ne promaše više od “nekoliko metara”, piše BBC.

Općenito, ova vrsta navođenja obična ima unaprijed unesene koordinate cilja i svaki JDAM na zrakoplovu može pogoditi drugu metu. Dakle, u jednoj misiji, četiri JDAM-a iz jednog mlažnjaka mogu pogoditi četiri različite lokacije. Na objavljenim fotografija, također su vidljivi avioni s nečim što izgleda kao napunjene kapsule za ciljanje. Oni omogućuju pilotima da pronađu ili vide nove mete u letu i usmjere “pametno” oružje na njih tijekom misije, ako je potrebno. Izraelska vojska nikada ne kaže koje se konkretno oružje koristi za bilo koju metu, ali je vjerojatno da je oružje na zrakoplovima koje vidimo na slikama i videozapisima koje je objavila izraelska vojska oružje koje koriste u napadima.

geopolitika.news