Zadnji komentari

Rađa se novi, nasilniji, nikad ekstremniji Hamas, Europa bi im mogla postati glavna meta!

Pin It

Israel's 'catastrophic' intel failure leads to Hamas offensive

FBI je već naznačio da će aktualno nasilje u Gazi proizvesti najveću terorističku prijetnju u posljednjih nekoliko godina

Hamasov brutalni napad na Izrael 7. listopada često se opisuje kao izraelski 11. rujna, piše The Telegraph, a prenosi Jutarnji.

Uz više od 1400 mrtvih ljudi, to je zapravo mnogo gore od terorističkih napada Al-Kaide u Sjedinjenim Državama prije dva desetljeća.

Nakon tih napada 2001. godine, potaknut željom da uništi terorističke prijetnje i učvrsti snagu na međunarodnoj sceni, SAD je izvršio invaziju na Afganistan, a kasnije i na Irak. Dok su ti ratovi bjesnili, ostavivši na kraju najmanje 400,000 mrtvih, prijetnja terorizma je metastazirala, rastući u razmjerima, opsegu i sofisticiranosti diljem svijeta.

Nakon Hamasovog napada, izraelski dužnosnici objavili su svoju namjeru da “iskorijene” Hamas, objavljujući rat “ljudskim životinjama” u Gazi. U šest dana na Gazu, najgušće naseljenu regiju svijeta, bačeno je 6000 bombi.

Usporedbe radi, u najintenzivnijim trenucima kampanje protiv ISIL-a u Siriji i Iraku 2015. i 2016. bačeno je prosječno 2500 bombi mjesečno, na teritoriju 100 puta većem od Pojasa Gaze.

Tri tjedna kasnije, prema ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas, više od 8000 ljudi je ubijeno u Gazi, od toga 40 posto djece i 30 posto žena – od kojih je 88 posto identificirano.

U međuvremenu, 63 posto stanovništva Gaze je raseljeno, a 15 posto svih stambenih zgrada uništeno, kaže UN.

Prema organizaciji Save the Children, u posljednja tri tjedna ubijeno je više djece nego u svim zonama sukoba u svijetu od 2019. – od toga 99 posto njih u Gazi.

S obzirom da je cilj Izraela ‘iskorijeniti‘ Hamas, vjerojatno bi ova kampanja spaljene zemlje mogla roditi Hamas 2.0 – nešto daleko dublje ukorijenjeno i ekstremnije.

Čista brutalnost i neselektivna priroda Hamasovog napada 7. listopada potaknula je sada raširenu tvrdnju da je “Hamas = ISIS”. Na društvenim mrežama, #HamasIsISIS” je u trendu, dok su politički čelnici u Izraelu, SAD-u i diljem Europe izjednačavali ta dva pokreta kao jedan te isti.

Pomnije proučavanje Hamasa sugerira da su takvi komentari neumjesni. Hamas je politički islamistički pokret čije se aktivnosti samoopisuju kao “otpor” i temelje se na eksplicitno nacionalističkom planu. Za ISIL, Hamas su otpadnici, vrijedni smrti – jasno i jednostavno. U Gazi, Hamas je rutinski slamao džihadističke ćelije čija je ideologija ekstremnije i globalnije prirode, uključujući ISIL.

U susjedstvu u Siriji, ISIL se otvoreno borio i ubijao oporbene skupine koje su uživale potporu Hamasa, nazivajući ih nevjernicima. Njihova je silovitost možda slična, ali kao pokreti ne mogu se više razlikovati.

Terorizam općenito nikada ne može biti ‘iskorijenjen‘, osobito kada teroristička skupina ima korijene unutar cilja kojeg se šire smatra vjerodostojnim i pravednim. ISIL nije imao ništa od toga – njegova je ideološka osnova jednoglasno osuđena, a svijet se mobilizirao za borbu protiv nje.

Ipak, iako Hamas ni na koji način ne predstavlja palestinsku stvar, izraelska kampanja bombardiranja u Gazi riskira legitimiziranje Hamasovog narativa – da je oružani otpor jedini održivi put naprijed.

Stanovništvo diljem muslimanskog svijeta izašlo je na ulice, osuđujući razaranje u Gazi, nešto što se dugo nije vidjelo u regiji u takvim razmjerima.

Novozapočeti kopneni upad Izraela vjerojatno će zadati snažan udarac Hamasu, ali skupina će preživjeti i mogla bi se pretvoriti u nešto još nasilnije nego prije. Što je još gore, intenzivan izraelski odgovor u Gazi i duboki osjećaj međunarodne nezainteresiranosti za civilne žrtve riskiraju stvaranje cijele nove generacije terorizma, diljem Bliskog istoka i šire.

FBI je već naznačio da će aktualno nasilje u Gazi proizvesti najveću domaću terorističku prijetnju u posljednjih nekoliko godina. To će još više vrijediti u Europi.

Kako nasilje nastavlja eskalirati, a militanti kojima upravlja Iran diljem regije nastavljaju ciljati američke trupe i sam Izrael, počinje jačati pritisak prema pozivima na deeskalaciju.

Skupine za ljudska prava u međuvremenu prozivaju nedosljednosti u zapadnoj politici – jednoglasno osuđujući rusko gađanje stambenih zgrada ili opsade Bašara al-Asada u Siriji, ali zatvarajući oči na slične događaje u Gazi.

Palestinsko pitanje nekada je bilo snažan motiv za okupljanje džihadista diljem svijeta, ali to je nestalo posljednjih godina. Trenutačni događaji riskiraju da ga ponovno vrate u prvi plan, a ovoga puta to neće biti tako lokalno ograničeno, piše The Telegraph, a prenosi Jutarnji.

priznajem.hr