Zadnji komentari

EU bliže usvajanju “digitalnog identiteta” za građane: Kritičari tvrde “manje sigurnosti za sve”

Pin It

What are the Methods and Motives for Hacking? - VMware Security Blog -  VMware

EU se približila izgradnji sveeuropske mreže digitalnog identiteta, iako kritičari tvrde da nema dovoljno zaštitnih mjera, piše Brussels Signal.

Prijedlog za europski digitalni identitet (ili eID) stvara jedinstvenu digitalnu identifikaciju za pristup internetskim uslugama, priznatu u cijeloj Europi. Tvorci tvrde da će služiti kao “novčanik” i ljudi ga mogu koristiti za pohranu digitalnih verzija svojih vozačkih dozvola, zdravstvenih kartona i digitalnih putnih isprava.

Pregovarači iz Europskog vijeća i Europskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o okviru za projekt jučer. Ova digitalna identifikacija je “ključni napredak za Europsku uniju”, koji će joj omogućiti da bude “globalna referenca u digitalnom polju, štiteći naša demokratska prava i vrijednosti”, tvrdi Nadia Calviño, vršiteljica dužnosti prve potpredsjednice Španjolske te ministrica gospodarstva i digitalizacije.

EU će, prema ideju, također zahtijevati web certifikate za autentifikaciju, kako bi se potvrdila legitimnost web stranica. Sudjelovanje u ovom “pouzdanom i sigurnom digitalnom identitetu za sve Europljane” je dobrovoljno, naglašava Europski parlament.

Prijedlog označava važan prvi korak prema ciljevima tzv. Digitalnog desetljeća 2030. za digitalizaciju javnih usluga, poručuje Europska komisija. Dio digitalnog identiteta zvan “novčanik” će imati “nadzornu ploču svih transakcija” s “mogućnošću prijavljivanja navodnih povreda zaštite podataka i omogućit će interakciju između novčanika”, dodaje se.

No, kritičari, uključujući mnoge konzervativce, vide prijedloge kao prvi korak prema vladavini nadziranja po uzoru na Kinu koja će ugroziti individualne slobode. Više od 500 stručnjaka za kibersigurnost, istraživača i nevladinih organizacija potpisalo je otvoreno pismo tjedan dana ranije i iznijelo je veliku zabrinutost zbog  ideje europskog digitalnog identiteta. “Izuzetno smo zabrinuti da, kako je predloženo u sadašnjem obliku, ovo zakonodavstvo neće rezultirati odgovarajućom tehnološkom zaštitom za građane i poduzeća”, piše u otvorenom pismu. Zapravo, to će vrlo vjerojatno rezultirati manjom sigurnošću za sve”, upozorili su stručnjaci. Trenutačni prijedlog značajno proširuje nadzorne ovlasti vlada EU nad svojim građanima i stanovnicima, kažu oni.

Potez vladama da presretnu kriptirani (šifrirano-zaštićeni) internetski promet i oslabe postojeće mehanizme nadzora. Članak 45.a predložene uredbe dopušta svakoj članici EU-a da “odredi kriptografske ključeve za koje je povjerenje obvezno; ovo se povjerenje može povući samo uz dopuštenje vlade”. To znači da “svaka država članica EU-a ili treća strana koja djeluje sama može presresti internetski promet bilo kojeg građanina EU-a bez učinkovite zaštite”, kažu stručnjaci.

Također su zabrinuti da se odluke ključne za privatnost i sigurnost građana, poduzeća i vlada odvijaju “iza zatvorenih vrata u trijalogu bez javnih konzultacija stručnjaka”. Ova će “nova osobna iskaznica” učiniti da građani ovise o “digitalnom zelenom svjetlu da im se i dalje dopušta da mogu biti slobodni građani”, tvrdi Gerolf Annemans, belgijski odvjetnik i europarlamentarac stranke Vlaams Belang.

Nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu, Michiel Hoogeveen iz stranke JA21, to naziva “još jednim rješenjem u potrazi za problemom”. “Koji je građanin na svijetu tražio takav ‘Europski digitalni identitet’?” on pita. Objava na mreži X njegovog stranačkog kolege Roba Roosa koji poziva građane da kažu svojim europarlamentarcima da se protive prijedlogu postala je raširena, dosegnuvši 2,3 milijuna gledatelja u manje od jednog dana.

Digitalni identitet će “sadržavati sve što vlada želi znati o vama”, kaže nizozemska analitičarka Eva Vlaardingerbroeck. “I naravno, sve je to za sada “dobrovoljno”. Sve dok više ne bude”, dodaje ona.

geopolitika.news