Zadnji komentari

Snimljen dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću

Pin It

Hrvatsko-američki redatelj Nikola Knez, koji u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, ovih je dana snimio dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

- Jedan dio filma snimali smo i u Koprivnici, u Muzeju Grada, na Odjelu Domovinskog rata, gdje se može razgledati iznimno velika i svestrana njegova aktivnost, od ratnih fotografija, domoljubnih knjiga, ratnih plakata i štošta drugo. Osim što se svakodnevno javlja svojim domoljubnim komentarima na portalima, on je i sam autor više zapaženih dokumentarnih filmova. Svojedobno je o njegovoj svestranoj aktivnosti dokumentarni film snimila i Hrvatska radio televizija (HRT), zatim Australska televizija i još neki drugi. Dosad je organizirao oko 15o humanitarnih akcija, a diljem Hrvatske podigao je i oko tridesetak spomen obilježja i Spomen križeva na sjećanje na poginule hrvatske branitelje diljem Hrvatske. Iza sebe ima i značajnu kulturnu aktivnost na nacionalnoj razini, što sve skupa i ne stane u film od pola sata, u kojem o njemu govore i neki istaknuti hrvatski branitelji i ratni zapovjednici, ali on naprosto ne želi dulji film o sebi, pa smo to morali poštivati. Film će biti napravljen po svjetskim standardima, a bit će prikazan i u Americi – kazao je Nikola Knez, koji je dosad kao redatelj i scenarist dobio oko 65 nagrada na prestižnim europskim i svjetskim festivalima dokumentarnog filma.

Rođen je u Travniku, dok je djetinjstvo proveo u Legradu, koji je u sastavu Koprivničko-križevačke županije, a u kojem će već iduće godine organizirati i Međunarodni festival dokumentarnog filma. No, u zadnje vrijeme poglavito je zapažen njegov dokumentarno-igrani film „Sunčica“ po scenariju Mire Međimorca, o silovanim ženama za vrijeme rata u Vukovaru, (prikazan je i u Hrvatskom saboru),  zatim filmovi o Bleiburgu (“Titova dozvola za genocid“) i „Operacija Oluja“, koje je priredio i na engleskom jeziku i koje je s velikim uspjehom već prikazao i u najelitnijim dvoranama u nekoliko država. Pokrenuo je i  „Hrvatski filmski institut“ s ciljem stvaranja kvalitetnih medijskih proizvoda vezanih prvotno za hrvatsku kulturu i povijest. Također je osnivač Međunarodne konferencije za dječja prava i edukaciju u suradnjis Texas A&M University, Zaklade sv. Marije na otoku Mljetu te još nekoliko neprofitabilnih organizacija. Sin mu je nedavno diplomirao režiju u Americi, a žive u Texasu.

UHBDR91.