Zadnji komentari

Francuska izdala nalog za uhićenje predsjednika Sirije

Pin It

Slobodna Dalmacija - Američka vojska se sprema: ako Sirija upotrijebi kemijsko  oružje, odgovorit će 'brzo i snažno'

Francuski suci izdali su naloge za uhićenje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada , njegovog brata Mahera al-Asada i još dvojice visokih dužnosnika zbog upotrebe zabranjenog kemijskog oružja protiv civila u Siriji, rekao je u srijedu pravosudni izvor. 

Uhidbeni nalozi, koji se odnose na optužbe za suučesništvo u zločinima protiv čovječnosti i u ratnim zločinima, uslijedili su nakon kriminalističke istrage o kemijskim napadima u gradu Douma i okrugu Istočna Ghouta u kolovozu 2013. u kojima je ubijeno više od 1000 ljudi.

Radi se o prvom međunarodnom uhidbenom nalogu izdanim za šefom sirijske države. Njegove snage odgovorile su na prosvjede koji su započeli 2011. brutalnim gušenjem koje stručnjaci UN-a smatraju ratnim zločinima. 

Ovo je prvi put da su izdani međunarodni uhidbeni nalozi zbog napada kemijskim oružjem u Ghouti 2013., rekao je Mazen Darwish, odvjetnik i osnivač Sirijskog centra za medije i slobodu izražavanja (SCM), koji je i pokrenuo ovaj slučaj u Francuskoj.

Sirijska vlada demantirala je korištenje kemijskog oružja. Sirijsko predsjedništvo i ministarstvo informiranja nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju uhidbene naloge. 

Odgovorni su za zločine

"Predsjednik je odgovoran za mnoge zločine u Siriji, ali posebno s ovom vrstom oružja, plinom sarinom, nemoguće je zanemariti (njegovu umiješanost)", rekao je Darwish Reutersu, ističući da je obvezno da takvu uporabu odobri predsjednik kao zapovjednik oružanih snaga.

Uhidbeni nalozi protiv šefova država rijetki su jer ti ljudi obično užiaju imunitet od sudskog progona. Međutim, međunarodno pravo ima iznimke za imunitet kada je šef države optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ili za genocid.

Međunarodni kazneni sud izdao je dva uhidbena naloga protiv šefova država, prvi protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a drugi protiv bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bašira. 

Uhidbeni nalozi izdani su i protiv Ghasama Abasa, direktora Centra za znanstvene studije i istraživanja, agencije koja je izradila sirijski program kemijskog oružja, te protiv Basama al-Hasana, zapovjednika sigurnosti i časnika za vezu.

Predsjednikov brat Maher Asad optužen je za suučesništvo kao zapovjednik četvrte oklopne divizije.

Suci koji sude za zločine protiv čovječnosti na pariškom sudu izdali su uhidbene naloge za zločine koje su sirijski dužnosnici počinili od 2011. godine.