Zadnji komentari

Poljskoj prijeti liberalizam i ljevica

Pin It

Poljskoj prijeti liberalizam i ljevica - Hrvatski Fokus

Mnogo je naznaka da će mnoge poljske konzervativne organizacije lišene državnih potpora prestati s radom

Rezultati parlamentarnih izbora u Poljskoj ne ostavljaju nikakvu sumnju. Poljskoj demokraciji prijeti parlamentarna većina koja će napasti najvažnija prava i slobode zaštićene Ustavom i prirodnim pravom.

Dolazak na vlast liberala i lijevih radikala stavlja na pleća cijele zajednice stručnjaka i prijatelja Ordo Iurisa odgovornost i moralnu obvezu obrane zdravog razuma i neotuđivih prava, s posebnim naglaskom na život, obitelj, slobodu i pravo na slobodno ispovijedanje vjere.

  Kao zreo think tank s etabliranom političkom pozicijom i parničnim središtem, spremni smo podnijeti ovaj teret za opće dobro cijelog naroda i za očuvanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, baštine naše europske, kršćanske civilizacije. Kao najveći neovisni centar u Poljskoj koji brani ustavne vrijednosti, spremni smo postati najvažniji neovisni kritičar i osigurati učinkovit otpor liberalno-ljevičarskoj većini u parlamentu i vladi.

  Mnogo je naznaka da će mnoge poljske konzervativne organizacije lišene državnih potpora prestati s radom ili drastično smanjiti svoj opseg. Ovo ne ugrožava Ordo Iuris. Naša učinkovitost u novonastalim okolnostima neće biti smanjena zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu potpune neovisnosti o javnom financiranju, koju osigurava snažna, pouzdana zajednica privatnih donatora.

  Naši analitički timovi u potpunosti su spremni poduzeti projekte usmjerene na zaštitu građanskih prava i ustavnog poretka koji će biti pod pritiskom nove vlade i nove parlamentarne većine. Liberali i cijela ljevica već počinju otkrivati svoje planove.

  Prvi val liberalnih i ljevičarskih napada bit će usmjeren protiv ustavne zaštite života u prenatalnoj fazi razvoja, protiv nerođene djece s Downovim sindromom, trenutne prolife državne politike i prava roditelja da štite svoju djecu od vulgarne indoktrinacije u školama i obdaništa.

  Drugo, liberalna država će srušiti obiteljsku politiku i potkopati ustavno načelo zaštite braka kao trajne zajednice žene i muškarca.

  Treće, nova vladajuća koalicija provodit će postkomunističke obveze o ukidanju ustavnih jamstava slobode savjesti pod sloganom “sekularne države”.

  Najjači udar bit će usmjeren na prava kršćana, autonomiju Crkve, slobodu govora i pravo na kritiku radikalnih zahtjeva rodnih ideologa i LGBT aktivista.

  Konačno, značajna područja našeg nacionalnog suvereniteta, uključujući nadležnosti za odlučivanje o obiteljskim stvarima, gospodarskoj konkurentnosti i zdravstvenoj politici, bit će prenesena na Europsku uniju i druge nadnacionalne organizacije.

  Radikali žele transformirati naše svakodnevne živote. Glas branitelja zdravog razuma treba biti zgažen od strane “industrije prijezira” i gurnut na marginu društvenog života. Novinari će biti progonjeni; sloboda govora i sloboda tiska zamrznut će se pod financijskim i pravnim pritiskom vlade – baš kao što smo doživjeli pod prethodnim liberalnim režimom Donalda Tuska.

  Kako bismo maksimalno povećali učinkovitost našeg odgovora, započeli smo program dnevnog praćenja zakonodavne aktivnosti liberala i cijele ljevice, fokusirajući se na šest programa:

  (1) bioetika i zaštita života,

  (2) zaštita obitelji i braka,

  (3) zaštita slobode,

  (4) zaštita i obrazovanje djece,

  (5) obrana kršćana i vjerskih sloboda,

  (6) zaštita suvereniteta naše zemlje.

  Identificirat ćemo svaki radikalni projekt ili inicijativu usmjerenu protiv Poljaka ili nacionalnog suvereniteta i reagirati u skladu s tim. Svoje analize, mišljenja i komentare iznijet ćemo javnosti i mobilizirati opoziciju radikalnim projektima. Istodobno ćemo koristiti sva ustavom predviđena sredstva za blokiranje opasnih zakona. Zalagat ćemo se za korištenje predsjedničkog veta kad god radikali ciljaju na naša temeljna prava. Srećom, nadvladavanje predsjedničkog veta neće biti moguće s trenutnim sastavom Sejma. Podnijet ćemo ustavne tužbe Ustavnom sudu koji ima pravo blokirati revolucionarne i protuustavne zakone. Provest ćemo na sudovima i tribunalima punu usklađenost vladinih radnji s Ustavom, vladavinom prava i načelom poštivanja prava i sloboda svih Poljaka.

  Pružit ćemo pravnu pomoć svakoj žrtvi vladine diskriminacije protiv kršćana, roditeljima svakog djeteta sablažnjenog vulgarnim seksualnim odgojem i svakom novinaru ili znanstveniku kojeg ušutkaju zakoni o “govoru mržnje” koje obećava ljevica.

  Nijedna obitelj kojoj su službenici za zaštitu djece po uzoru na Jugendamt ili Barnevernet oduzeli dijete neće ostati bez naše učinkovite podrške. Za poljske obitelji borit ćemo se sve do Europskog suda za ljudska prava, gdje smo već desetke puta dokazali sustavno kršenje ljudskih prava od strane Norveške, koju poljski liberali drže kao model “zaštite djece”.

  U proteklih 10 godina pružili smo pravnu pomoć u 3310 slučajeva. Neka to bude jamstvo vjerodostojnosti našeg obećanja da danas nikoga nećemo ostaviti bez stručne pomoći.

  U svim našim aktivnostima radit ćemo s međunarodnim partnerima i mrežama zdravog razuma i zagovornika prirodnih prava. Naš zajednički cilj je promicanje nacionalnih interesa, neotuđivih prava i temeljnih sloboda u borbi protiv ideološkog nasilja wokeizma i političkih aranžmana nadnacionalnih organizacija.

  Naša snaga dolazi iz jedinstvene kombinacije stabilne grupe dokazanih stručnjaka i čvrste podrške obitelji. Zajednicu Ordo Iuris neće razbiti nijedna vlada ili neprijatelj.

  Uoči smo odlučujuće bitke. I spremni smo za to.

Jerzy Kvásniewski/hrvatski-fokus.hr