Zadnji komentari

Seljaci najavljuju rigorozne poteze: Spremni smo fizički razbiti policijske blokade

Pin It

Dio nezadovoljnih seljaka u četvrtak je blokirao na nekoliko mjesta granične prijelaze, a na ceste su izašli i u petak i najavljuju da će napraviti i korak dalje.

Za danas su najavili blokade ceste u Ilači prema prijelazu Tovarnik Šid i graničnog prijelaza Županja – Orašje. Nezadovoljni su opširnim odgovorom Ministarstva poljoprivrede koje je odbacilo njihove zahtjeve. Kažu da neće otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Traže prestanak eutanazije zdravih svinja zbog afričke svinjske kuge i ukidanje zabrana klanja. Ministrica im poručuje da to ne dolazi u obzir, a premijer ih je prozvao da su marionete Domovinskog pokreta i Mosta. Na graničnom prijelazu Županja s BiH sve prati Nataša Božić Šarić, piše N1.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak poslijepodne opširno je odgovorilo na 11 zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog sela, ponavljajući uz ostalo da bi stavljanje izvan snage postojeće naredbe ugrozilo hrvatsko svinjogojstvo, da je već donesen niz programa pomoći, a najavljuju se i novi.

Zahtjev Stožera koji se odnosi na stavljanje izvan snage postojeće Naredbe čija dosadašnja provedba, kažu u Ministarstvu, donosi rezultate u vidu pada epidemiološke krivulje ravno je, poručuju, uništenju hrvatskog svinjogojstva.

“U bezizlaznoj smo situaciji”

Među prosvjednicima je i Matej iz Privlake. Na svojoj farmi provode sve mjere iz kategorije 3, ima osam svinja koje, kaže, ne smije zaklati.

“Stjerani smo u kut. Čujem da su veliki klaoničari zainteresirani za te svinje, nude 1,10 ili 1,2 eura. Tržišna cijena je oko tri eura za kilogram žive vage. To je visoka cijena, ali i ulazni troškovi su bili dosta visoki”, objašnjava.

“U bezizlaznoj smo situaciji. Klaoničarima nismo interesantno zbog male količine, a ni oni nama zbog male cijene”, jasan je. Objašnjava da imaju još mjesec do dva da zakolju svinje i osuše meso.

“To je naša tradicija i od nje nećemo odustati.”

Seljaci najavljuju rigorozne mjere

Predstavnik Stožera za obranu hrvatskog sela Milenko Bilić jedan je od prosvjednika na GP Županja – Orašje.

Nataši Božić Šarić rekao je kako je činjenica da su zaključci koje je Vlada donijela samo prepisani iz ranijih dokumenata. Ministričine odgovore na svoje zahtjeve ocjenjuju ocjenom -1. “Mi to više nećemo dopustiti, dok god postoji ijedna živa svinja u Slavoniji. Mi danas krećemo s rigoroznim mjerama blokade”, kaže i dodaje da su spremni i fizički razbiti policijske blokade. “Znamo da je to opasno, ali ova pljačka i teror koji se provodi nad Slavonijom… Ovo je jedini način da ta Vlada i ministrica shvate da mi svoje ne damo”, kaže.

“U Slavoniji Andreju Plenkoviću ne vjerujemo ni da se zove Andrej Plenković, a ne njegovim bambanjima”, govori.

Iako je on član DP-a, kaže kako je među prosvjednicima najviše hadezeovaca.

Novi dan, nova pravila

Nataša Božić Šarić razgovarala je s jednom od prosvjednica, Agicom, koja kaže kako nije bila za blokadu, ali promijenila je mišljenje. “Kako Vlada ne popušta i ne povlači svoje uvjete, tako i mi. Dok oni budu imali svoje uvjete u toplim foteljama, mi ćemo biti na ovoj hladnoj zimi i imat ćemo svoje uvjete”, govori.

I ona ima svinje, u njenom kraju još uvijek nema svinjske kuge, ali na cestu su, kaže, izašli kako bi dali podršku onima koji itekako osjećaju posljedice.

Stoji li politika iz njih? “Iza mene stoje ratari, stočari, svinjogojci, ne politika. Imamo podršku ljudi”, govori dodajući kako nisu isplaćeni poticaji, nemaju za gorivo, cijene nisu kakve bi trebale biti…

Dotaknula se i resorne ministrice Marije Vučković. “Ministrica je puno načitana, nek’ pokaže ruke. Je li ikad dobila žulj od lopate ili nečega? Neću ja doći na farmu u štiklicama da mi propadaju cipele”, govori.

Slaže se s time da se ne može živjeti izvan zakona, ali pita: “Kad je bio zakon da na selu nema svinja? Mi nećemo dopustiti da naša djeca vide svinje samo na slici.”, piše N1.

priznajem.hr