Zadnji komentari

Njemačka: Umirovljenica deložirana iz stana kako bi se uselila obitelj azilanata

Pin It

Starija građanka Würzburga izbačena (deložirana) je iz gradskog stana u kojem je živjela 23 godine kako bi se u stan smjestila jedna od obitelji izbjeglica, odnosno tražitelja azila, u ovom njemačkom gradu.

Gradska vlast koja je naredila deložaciju ograđuje se od toga da u stan planira smjestiti azilante premda ranija iskustva to potvrđuju. Kažu da je riječ o slučajevima koji su hitniji od ove 77. godišnje umirovljenice koja nakon 23 godine ostaje bez doma, a kao trenutno rješenje dobiva tek privremeni smještaj.

Na 77. rođendan je obavijestili da mora napustiti stan

Predstavnici grada posjetili su dom Krystyne Thiele prošlog mjeseca na njezin 77. rođendan kako bi je obavijestili da će morati napustiti stan do kraja studenog.

”Rekli su mi da je stan prevelik za mene samu i da im je moj stan potreban za izbjegličku obitelj”, rekla je lokalnim medijima ova umirovljenica, piše Remix News.

Navodno joj je rečeno da će je preseliti u drugi manji stan na drugom mjestu, unatoč tome što je njen trenutni smještaj veličine samo 44 četvorna metra. 77-godišnja njemačka državljanka tvrdila je da joj je zaposlenica općine savjetovala da “proda ili baci polovicu svog namještaja” kako bi napravila mjesta u stanu.

Odredili joj privremeni smještaj u “zajedničkom stanu za starije osobe”

Do 16. studenoga, samo dva tjedna prije nego što je trebala biti deložirana, Krystyna još uvijek nije bila obaviještena o svojoj novoj adresi, ali joj je rečeno da će biti premještena u “zajednički stan za starije osobe”.

Stan u kojem trenutno živi umirovljenica dio je pristupačnog stambenog plana za one kojima prijeti beskućništvo i obično je vremenski ograničen dok oni koji tamo žive traže alternativni smještaj. Međutim, Krystyna je nastojala pronaći drugo mjesto za život zbog nedostatka stanova u gradu i svoje skromne mirovine od 633 EUR mjesečno.

”Možda sam se previše naviknula, možda sam bila previše naivna”, objasnila je, otkrivši da su je prije mnogo godina zapala teška vremena i da joj je trebao dom. Od tada je svakih šest mjeseci podnosila zahtjev za produženje kako bi ostala živjeti u stanu, što joj je uvijek bilo odobreno.

Postoje hitniji slučajevi od nje, ali kažu da nisu azilanti

Lokalno vijeće opovrgnulo je Krystyninu tvrdnju da se stan prenamijenio za smještaj tražitelja azila, a glasnogovornik je rekao da je preseljenje nužno kako bi se prihvatili drugi hitniji slučajevi kojima prijeti opasnost od beskućništva.

“Unatoč golemim naporima da se dobije dodatni smještaj, hitna prihvatilišta u gradu Würzburgu gotovo su popunjena”, objasnio je glasnogovornik, otkrivajući da trenutno postoji dramatičan porast broja rizičnih slučajeva.

Izrazili su svoje razumijevanje prema umirovljenici i njenim problemima, no svejedno su ustvrdili da je njezin sadašnji stan više prikladan za ”smještaj nekoliko ljudi ili obitelji” te je stoga njezino preseljenje bilo nužno, navode.

Nije jedini slučaj da se njemačke državljane izbacuje, a useljava izbjeglice

Vijesti o izbacivanju njemačkih građana iz svojih domova kako bi se smjestile izbjeglice raširile su se ove godine diljem Njemačke, uključujući i Berlin gdje je jedna kršćanska organizacija preselila 110 starijih osoba iz domova kako bi napravila mjesta za izbjeglice.

Slično je i u Lörrachu, gdje je gradska općinska stambena udruga iselila desetke dugogodišnjih (starijih) građana iz (socijalnih) stanova, kako bi smjestili migrante. Prosvjede protiv ovih odluka lokalni su dužnosnici označili kao prosvjede ”ekstremne desnice”.

narod.hr