Zadnji komentari

Damir Habijan, političar s izrazito liberalnim stajalištima, novi je ministar gospodarstva

Pin It

HABIJAN: Plenković ima punu podršku varaždinskog HDZ-a !!! - Sjever.hr

U politici je bio potpuno nepoznat sve do 2016. kada je kao predsjednik varaždinskog HDZ-a nakon Andreja Plenkovića prvi javno istupio i zatražio ostavku tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i šefa stranke Tomislava Karamarka.

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja umjesto smijenjenog Davora Filipovića bit će Damir Habijan, potvrdio je u petak u Bruxellesu predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković.

Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, političar s izrazito liberalnim stajalištima, naslijedit će smijenjenog Filipovića Plenković, prenosi Jutarnji list.

“Odlučio sam predložiti Damira Habijana za ministra gospodarstva i održivog razvoja i on je to prihvatio. Osim potpore čelnih ljudi u HDZ-u, dobio je i potporu većine“, rekao je Plenković.

Imenovanje Habijana trebao bi u srijedu potvrditi Sabor

“Mi ćemo u ponedjeljak održati sastanak parlamentarne većine na kojem će se on predstaviti, potom na stranačkim tijelima, a nakon toga ću uputiti pismo predsjedniku Sabora da se održi izvanredna sjednica u srijedu. Sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne“, dodao je Plenković u izjavi pred novinarima u Bruxellesu.

Plenković je odlučio je ministarsku poziciju ponuditi nekome sa sjevera Hrvatske, jer je nakon odlaska Darka Horvata taj dio ostao nepokriven, a Habijan vrlo dobro kotira u vrhu stranke i stalno ga šalju da javno brani vladine politike i afere.

Habijan je diplomirani pravnik, rođen 1982. u Varaždinu. Završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao s radom na engleskom jeziku “Sportsko pravo u EU: studije usklađenosti pravila FIFA-e i UEFA-e s pravom EU do 2000.” Završio je osnovnu i srednju školu u Varaždinu, kao i glazbenu školu.

Odvjetnik s bogatim društvenim životom

Radio je od 2007. kao odvjetnik u odvjetničkom društvu Uskoković i partneri, a te je godine i ušao u HDZ, dok je 2015. postao šef varaždinskog HDZ-a.

Od svibnja 2014. jedan je od članova suvlasnika toga odvjetničkog društva. Specijalizirao se u području trgovačkog prava. Od 2020. je zastupnik u Hrvatskom saboru. Aktivan je na društvenim mrežama gdje nerijetko objavljuje fotografije na kojima ističe isklesano tijelo. Zaljubljenik je u crossfit i trčanje, piše Jutarnji list.

U politici je bio potpuno nepoznat sve do 2016. kada je kao predsjednik varaždinskog HDZ-a nakon Andreja Plenkovića prvi javno istupio i zatražio ostavku tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i šefa stranke Tomislava Karamarka.

Plenković mu to očito nije zaboravio pa ga je, nakon što je preuzeo stranku i državu, 2017. vrh HDZ-a Varaždinske županije odlučio kandidirati za gradonačelnika Varaždina.

Habijan se ističe izrazito liberalnim stajalištima, pobornik pobačaja

No, tada je došao u sukob  s koalicijskim partnerom HDZ-a na nacionalnoj razini Ladislavom Ilčićem, koji je u to vrijeme bio posebni savjetnik za ljudska prava ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru.

Ilčić se odlučio i sam kandidirati za gradonačelnika, dao je ostavku na mjestu posebnog savjetnika i prozvao Habijana da ne živi u skladu s kršćanskim vrijednostima

Habijan se nakon toga u javnim nastupima profilirao s izrazito liberalnim stavovima. U intervjuu za Jutarnji list nakon Ilčićeva napada rekao je da smatra da je Zakon o životnom partnerstvu jako dobar, da pobačaj mora biti dostupan, te da on pripada HDZ-u, modernoj europskoj stranci desnog centra.

“Kad sam se odlučio uključiti u politički život, odabrao sam HDZ zato što sam odgajan na tradicionalni način i osjećao sam da je to stranka u kojoj želim biti. No, to ne znači da moram biti konzervativac, barem ne u onom negativnom smislu. Ne znači da si konzervativac ako ideš u crkvu, ako voliš svoj grad i domovinu”, ustvrdio je.

“Dolaskom Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika stranke definitivno je došlo do promjena i danas sam član jednog novog HDZ-a. HDZ je danas moderna europska stranka desnog centra koju možemo usporediti sa, na primjer, njemačkim demokršćanima”, rekao je u intervjuu za Jutarnji.

Nakon što nije postigao značajan uspjeh na lokalnim izborima, jer nije uspio ući ni u drugi krug, veliki povratnik u politiku Ivan Čehok, nakon što je opet postao gradonačelnik, ponudio mu je da bude predsjednik Gradskog vijeća, što je on i prihvatio.

Saborski zastupnik od 2020., otplaćuje kredite…

Na parlamentarnim izborima 2020. Habijan postaje saborski zastupnik, a 2021. volonterski obnaša i dužnost člana Gradskog vijeća.

Prema imovinskoj kartici koja je objavljena, prima mjesečnu saborsku plaću od nešto više od 2000 eura neto, a tu je i mjesečni prihod od nešto manje od 200 eura.

Ima dva kredita. Jedan stambeni od 55.000 eura iz 2019. koji je uzeo na rok od 15 godina i s kamatom od 2,45 posto, te drugi koji je digao prošle godine od 44.000 eura na rok od 10 godina i s kamatom od 4,90 posto.

Ima i leasing za automobil BMW 3 iz 2019. koji je vrijedan 32.000 eura, pa plaća mjesečnu ratu od 373 eura s kamatom od četiri posto na rok od sedam godina.

Od imovine je prijavio stan u Varaždinu od 46 četvornih metara koji je kupio kreditom, a koji je procijenjen na 100.000 eura.

narod.hr