Zadnji komentari

Francuska: 4 od 10 muslimanskih učenika ne osuđuje islamistički atentat na profesora

Pin It

No ono što je zastrašujuće su nedavna istraživanja koja pokazuju da više od jedne trećine muslimanskih učenika odbija nedvosmisleno osuditi postupke napadača. Drugim riječima 4 od 10 muslimanskih učenika nije potpuno osudilo atentat na svog profesora.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada ove godine, nekoliko dana kasnije bivši vođa Hamasa Halid Mešal pozvao je muslimane diljem svijeta na globalni džihad u petak, 13.10. Da ovaj poziv nije bio bezazlen potvrdila je tragedija u sjevernoj Francuskoj kada je istog dana od strane jednog džihadista nožem ubijen Dominique Bernard, profesor u srednjoj školi, a druga tri zaposlenika škole su teško ozlijeđena.

No ono što je zastrašujuće su nedavna istraživanja koja pokazuju da više od jedne trećine muslimanskih učenika odbija nedvosmisleno osuditi postupke napadača. Drugim riječima 4 od 10 muslimanskih učenika nije potpuno osudilo atentat na svog profesora.

Francuski mediji prenose kako je napadač, koji je potom i uhićen, vikao “Allahu Akbar”. 

38 posto učenika nije nedvosmisleno osudilo zločin

Ankete pokazuju da se 4 od 10 muslimanskih učenika u Francuskoj opredijelilo protiv  osude brutalnog ubojstva učitelja Dominiquea Bernarda od strane islamističkog ekstremista 13. listopada.

Anketa Ifop-a se provodila nad 1805 učenika u francuskim državnim školama između 15 i 17 godina, a pitanje je glasilo: ”Učitelja, Dominique Bernarda, ubio je islamist inguškog podrijetla (Sjeverni Kavkaz) u srednjoj školi u Arrasu. Kada pomislite na počinitelja ovog atentata, kakva je vaša reakcija?”

Anketa je obuhvaćala muslimanske učenike i one koji to nisu, učenici koji nisu muslimani nedvosmisleno su osudili zločin no kad se uzme ukupan broj muslimanskih učenika tek njih 62 posto je osudilo zločin, 23 posto je osudilo zločin, ali je reklo da suosjeća s motivacijom napadača, dok je ukupno 8 posto odbilo osuditi ovaj zločin, a 7 posto je bilo ravnodušno.

Mađarska neće dopustiti nikakav skup podrške “terorističkim organizacijama”, rekao je u petak za javni radio premijer Viktor Orban.

Napad je učinjen na isti dan kad je bivši vođa i osnivač Hamasa pozvao na džihad

Anketa je pokazala da je zabrinjavajući postotak mladih muslimana koji podržavaju ovaj zločin odnosno simpatiziraju bivšeg učenika te škole, džihadista Mohammeda Mogouchkova, koji je vikajući “Allahu Akbar” zadao više smrtonosnih ubodnih rana Dominiqueu Bernardu i teško ozlijedio još tri zaposlenika škole.

Mogouchkov je izveo napad istog onog dana kojega je Halid Mešal, osnivač terorističke organizacije Hamas, proglasio “danom džihada” potičući prosvjede i nemire diljem svijeta u znak potpore Palestini nakon odgovora Izraela na teroristički napad od strane Hamasa 7. listopada, piše RemixNews.

narod.hr