Zadnji komentari

Šutnja Profila Klett o njihovim recenzentima povučenog udžbenika: Evo kako se pravdaju!

Pin It

klett

Nakon šutnje Ministarstva znanosti i obrazovanja o Profil Klettovim recenzentima, dočekala nas je šutnja izdavača povučenog udžbenika povijesti za 4 razred srednje škole: Zašto je povijest važna?  Autori udžbenika su: Miljenko Hajdarović, Vedran Ristić i Nikica Trobica. Iako su imena Profilovih recenzenata javno poznata, nisu nam odgovorili na naša detaljnija pitanja o istima.

Profil Klett pitali smo za komentar na povlačenje njihovog udžbenika. Zatim planiraju li ponoviti recenziju svih udžbenika autora/koautora Miljenka Hajdarovića i dr., s drugim recenzentima. Zanimalo nas je i na koji način odabiru recenzente. I kako provjeravaju njihovu stručnost. Te planiraju li prekinuti suradnju s recenzentima spornog, povučenog udžbenika iz povijesti.

Što su nam odgovorili iz Profila Klett?

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u petak, 8. 12. 2023., poslalo Rješenje o brisanju udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika s obrazloženjem te smo, shodno tome, odmah reagirali i navedeni udžbenik uklonili sa svih prodajnih kanala za tiskane i digitalne udžbenike.

S obzirom na to da još uvijek nismo dobili uvid u samo stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje u kojem bi trebale biti navedene konkretne greške ili propusti, ne možemo trenutno dati komentar na temu recenzenata“, navodi se u odgovoru Profila Klett na naš upit.

Pitanja o recenzentima smo ponovili, s obzirom je na njih moguće odgovoriti i bez stručnog mišljenja Agencije, ali do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Tko su recenzenti MZO koji nisu obavili svoj posao?

Pogreške koje su se pojavile u udžbeniku ukazuju na izostanak potpune recenzije. Kao i na mogućnost da u udžbeniku ima i drugih pogrešaka. Recenziranje udžbenika provodi se na dvije razine – kod izdavača i kod Ministarstva. Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu dužnosnici i službenici ministarstva nadležnog za obrazovanje ne mogu biti recenzenti udžbenika. To ne mogu biti niti službenici ustanove za vanjsko vrednovanje obrazovanja i ustanova nadležnih za sustav odgoja i obrazovanja. Oni ne mogu biti autori, urednici niti recenzenti udžbenika.

Postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s predmetnim kurikulumom i međupredmetnim temama te pravilnikom provode stručna povjerenstva koja imenuje ministar, a imena su tajna. Iako su imena recenzenata Ministarstva tajna, javnost ima pravo na uvid u recenzije koje su dali, kao i na odgovore na druga pitanja. Narod.hr je postavio pitanja o recenzijama recenzenata udžbenika koje je imenovalo Ministarstvo, o hornorarima i bodovima recenzenata te drugim pitanjima, no još čekamo odgovor Ministarstva.

Recenzenti Profila Klett

Podsjetimo, sporni udžbenik su recenzirali za izdavača Sergej Filipović s Filozofskog fakulteta u Osijeku, profesor Vinko Tadić, profesor povijesti u osnovnoj školi te profesorica Valerija Turk-Presečki iz Gimnazije u Daruvaru.

Autor udžbenika Hajdarović i recenzentica Turk Presečki bili su aktivni zagovaratelji neuspjele kurikularne reforme za predmet Povijesti. Jedini recenzent iz sustava znanosti je prof. Filipović, u zvanju višeg asistenta (prema podatcima s web-stranice osječkog Filozofskog fakulteta). On predaje predmete povezane s Metodikom nastave povijesti te Dubrovačkom Republikom i Povijesti Starog Istoka i Egipta.