Zadnji komentari

Nisu zavrijedili ni jednu jedinu lipu

Pin It

S HRT-a se oglasili o dizanju pristojbe: 'Unatoč našim nastojanjima...'

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u utorak je na sjednici Programskog vijeća istaknuo kako za eventualno usklađivanje iznosa pristojbe HRT-a od trenutačnih 10,62 eura (80 kuna) sadašnja uprava, kao ni prethodne, nisu dobili podršku Nadzornog odbora.

Podsjetio je da je iznos pristojbe HRT-a zamrznut odlukom Vlade još 2010. te da ona iznosi najviše do 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće u Hrvatskoj. ''Prosječna neto plaća kao i troškovi u posljednjih 14 godina u Hrvatskoj su značajno narasli i kada bi išli na usklađivanje – mislim da bi danas bili na razini od nekih 16 do skoro 17 eura. Za to ni mi, ni prethodne uprave, nismo dobili podršku Nadzornog odbora'', kazao je Šveb.

Ocijenio je i da se u Europi događa slična situacija - talijanskom RAI-ju smanjuju pretplatu, puno zemalja ukida pretplatu te je kao posljednji primjer istaknuo Austriju. Pritom, istaknuo je Šveb, slovačka i francuska javna radiotelevizija prešla su na financiranje iz državnog proračuna, a i u Engleskoj se vode rasprave o ukidanju tzv licence feeja za BBC.

Prihodi u padu dulje od desetljeća

''Nažalost, usprkos mojim velikim nastojanjima u zadnje dvije godine i trudu da se krene u raspravu o novom zakonskom okviru i drugačijem financiranju, u ovom trenutku za to nemamo podršku. Nadam se da će situacija biti bolja kada prođe izborna godina'', kazao je Šveb.

Kazao je i da su prihodi HRT-a u padu već 14 godina te da ne samo da je pristojba zadržana na istoj razini nego je i njezina naplata sve problematičnija jer, kako je istaknuo, ''imamo sve manje kućanstava u Hrvatskoj''. Kazao je i kako HRT nema nikakav zakonski alat prisiliti na plaćanje.

direktno.hr