Zadnji komentari

Macronova stranka u kaosu nakon usvajanja oštrog imigracijskog zakona kojeg podržava M. Le Pen

Pin It

Granlund cartoon: Macron wins

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je usvajanje kontroverznog novog zakona koji pooštrava imigraciju u televizijskom intervjuu u srijedu, suočivši se s kritičarima koji kažu kako je previše popustio krajnjoj desnici u usvajanju zakona. O tome piše France 24.

Francuska je uvijek pozdravljala i nastavit će pozdravljati strance, poglavito tražitelje azila i studente, rekao je predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za televizijski program ” C à vous “, što je njegova prva javna primjedba otkako je sporna imigracijska reforma izglasana zakonom nedugo prije ponoći u utorak.

Zakon je bio nužan rezultat kompromisa, rekao je Macron, istaknuvši da se ne slaže sa svim aspektima zakona. “Politički život se sastoji od kriza, dogovora i neslaganja”, rekao je.

Kontroverzna nova pravila – uključujući migracijske kvote, otežavanje djeci imigranata da postanu francuski državljani i odgađanje pristupa migranata socijalnim beneficijama – dodana su u prijedlog zakona kako bi pridobili potporu desničarskih zastupnika za njegovo usvajanje.

Prijedlog zakona također olakšava protjerivanje ilegalnih migranata dok se odbijaju planovi za ublažavanje boravišnih dozvola za radnike u sektorima u kojima nedostaje radne snage.

Ove i druge mjere izazvale su nelagodu među Macronovim ljevičarskim zastupnicima, a deseci su bili suzdržani ili su dali palac dolje na glasovanju u utorak.

Macron se suočio s pukotinama unutar svog vladajućeg saveza nakon što je parlament usvojio prijedlog zakona, uključujući ostavku njegova ministra zdravstva Auréliena Rousseaua.

Iako je ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen podržala prijedlog zakona u potezu koji su neki mediji nazvali “poljupcem smrti”, Macron je inzistirao da nije “izdao” glasače koji su se okupili iza njega kako bi Le Pen zadržali od vlasti kada se suočio s njom tijekom svog ponovnog izbora 2022.

“To je štit koji smo trebali”, rekao je Macron o zakonu u svom intervjuu u srijedu. Novi zakon je “vrlo jasno” usmjeren na obeshrabrivanje ilegalne imigracije.

Ovaj zakon “omogućit će nam da se borimo protiv onoga što hrani stranku Nacionalnog okupljanja”, rekao je Macron, posebno zbog straha od migracija.

Francuska ima “imigracijski problem”, priznao je Macron, naglašavajući kako zemlja nije “preplavljena imigracijom”.

geopolitika.news