Zadnji komentari

U podzemnim tunelima Gaze rade se iranski snajperi

Pin It

Jučer je brigada Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavila video koji otkriva internu proizvodnju snajperskih pušaka kalibra 12,7 mm i odgovarajućeg streljiva. Te se operacije navodno provode u podzemnim objektima u Gazi. Čini se da su prikazane puške kopije iranskog modela AM-50 Sayyad, razvijenog iz austrijskih pušaka Steyr HS.50 koje je kupio Iran, piše The Army Recognition.

Na snimci je puška AM-50 Sayyad predstavljena kao teška snajperska puška s protuoklopnim zrnom, ručno punjena bez upotrebe spremnika i dizajnirana za streljivo 12,7 × 99 mm. S težinom od oko 12 kg i dužinom od 1,5 metara, Sayyad može pogoditi ciljeve na maksimalnoj udaljenosti od 1500 metara.

Iako se ova puška koristi u nekoliko sukoba na Bliskom istoku, posebice u Jemenu i Gazi, izvješće Conflict Armament Researcha istaknulo je nedostatke u proizvodnji i završnoj obradi, što ukazuje na varijacije u iranskim proizvodnim pogonima. Nije poznato postoje li isti problemi u verzijama koje je proizveo Hamas.

s brzinom paljbe koja se kreće između 3 i 5 hitaca u minuti, AM-50 je prilagodljiv različitoj optičkoj opremi, uključujući noćne nišane i termalne kamere. Palestinske militantne skupine, uključujući Hamas, koriste AM-50 najmanje od 2010. godine, a čini se da su nedavno uspjele u lokalnoj proizvodnji kopija ove puške, kao što se vidi na snimci.

AM-50 Sayyad, koji je sada u rukama grupa kao što je Hamas, označava značajnu promjenu u pejzažu naoružanja u Gazi. Njegova sposobnost da gađa ciljeve na velikim udaljenostima i onesposobi lako oklopljena vozila čini ga posebno moćnim u urbanom ratovanju i asimetričnim sukobima, gdje se može koristiti za imobilizaciju kolona vozila ili za precizne napade. Lokalna proizvodnja ovih pušaka u značajnim količinama dodatno pojačava njihov strateški utjecaj na bojnom polju.

Suradnja Irana i Hamasa od 2006.

Korištenje takvog oružja od strane Hamasa i organizacije Islamski džihad nije novost. Ovaj nedavni razvoj dio je stalne suradnje između Hamasa i Irana od palestinskih izbora u siječnju 2006. Uistinu, od siječnja 2006. i nakon palestinskih izbora, Iran se obvezao poduprijeti sigurnosne snage Hamasove vlade. Ovo obećanje dano je tijekom sastanka između palestinskog ministra unutarnjih poslova Saida Siyama, iranskog predsjednika Ahmadinejada i vrhovnog vođe Hameneija.

Sunday Times je izvijestio da je nakon izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze 2005. Hamas poslao stotine svojih članova u Iran na vojnu obuku pod vodstvom Revolucionarne garde. Ova obuka uključivala je tečajeve gerilske taktike i tehnologije naoružanja. Najuspješniji članovi ostajali su na usavršavanju i kasnije se vraćali kao instruktori.

Hamas je od 2007. počeo strukturirati svoje vojne i sigurnosne snage po modelu Hezbollaha, uspostavljajući jasnu hijerarhiju, dijeleći zadatke, uspostavljajući sustav obuke, formirajući skupine za krijumčarenje oružja, pripremajući eksplozivne naprave i planirajući terorističke napade usmjerene na ranjive točke Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

geopolitika.news