Zadnji komentari

Korupcija je najveći grijeh struktura

Pin It

Korupcija se u nas kapilarno proširila u sve segmente društva, gospodarstva, politike i života. Izvire iz svake pore života i prati čovjeka od rođenja do smrti. Badava ti pet doktorata ( stečenih, ne kupljenih) ako nemaš nekoga da te pogura i ako nisi član HDZ-a, nema za tebe dobrog, pristojnog i čovjeka dostojnog života u ovoj državi.

Ne postoji jednaka pravda za sve. Neki su jednakiji. Pravednost je odavno napustila ove prostore. Državom vladaju podobni. Sposobni se bore za golu egzistenciju. Nemoćni su da izbore pravdu i pravnu jednakost. Zbog toga mnogi mladi, ponekad s cijelom obitelji, bježe iz zemlje. Vide da tu za njih nema života. Premijer i vladajuća kamarila godinama nas uvjeravaju kako živimo dobro i kako nam je iz dana u dan sve bolje i bolje, samo nismo toga svjesni. Premijer se stalno hvali sa uspjesima svoje vlade i nabraja brojne projekte tog veličanstvenog uspjeha. To mu je postala svojevrsna mantra. Tko god ga za bilo što upita, njegov odgovor  na to je samohvalospjev, kojeg već i ptice na grani pjevaju. Te Pelješki most, te Schengen, te eurozona, povišice plaća, povišice mirovina, razni socijalni paketi kojima se ublažava inflacija,…

Upitate li običnog čovjeka on će vam reći kako sve teže i teže živi. Sve je enormno poskupjelo. Toj se pošasti ne vidi kraj. Unatoč znatnim povišicama plaća i mirovina, po njihovoj visini smo među zadnjima u Europi. Zašto je to tako ? Naravno zbog korupcije, koja egzistira na svakom koraku. Korupcija više nije iznimka, eksces, događaj. Korupcija je pravilo, posebice u HDZ-u i svima onima koji s tom strankom imaju ikakve veze. 

U svoja dva mandata premijer je smijenio tridesetak ministara, uglavnom zbog nekih koruptivnih djela i neprimjerenih političkih utjecaja. Gotovi svi političari su u nekakvom sukobu interesa. Naravno, u tome prednjače članovi i suradnici HDZ-a. Nije HDZ bez razloga osuđen i kažnjen zbog korupcije. Unatoč tome,  ta stranka godinama ima podršku cca 30 % biračkog tijela. Trebali bi se zapitati zašto je to tako. Što je ljudima koji to sve znaju i opet bi glasovali za HDZ? Istina, oporba je skromna, po mnogo čemu, razjedinjena, smrvljena i bezidejna. Nemaju lidera oko kojeg bi se okupili. Nemaju ideja oko kojih bi se okupili. Nemaju snage i volje da smjene “državotvornu” stranku, koja je leglo korupcije. Od njenog samog postanka, od formiranja, od pretvorbe i privatizacije, preko svih važnih i manje važnih projekata, uz HDZ se uvijek, vjerno ga prateći javlja korupcija i nekoliko važnih činitelja u liku i djelu znanih i manje znanih HDZ-ovaca. Najnovija afera Mreža to zorno pokazuje. Premijer za sve u toj aferi okrivljuje Most, stranačkog tajnika Grmoju i saborskog zastupnika Troskota. Oni su iznijeli na vidjelo Aferu plin za cent i još neke druge afere. To su navodno čuli od  posebnog savjetnika ministra Filipovića, gospodina Jurice Lovrinčevića. Pitanje je zašto to Mostovcima taj savjetnik govorio. Postoji više nagađanja. Premijer je to nazvao izdajom i promptno smijenio ministra i savjetnika, sa svih funkcija. Glavnim protagonistima ove priče ništa se nije dogodilo. Po svemu sudeći niti neće. Ministar se vratio svom profesorskom zvanju. Savjetnik nije priveden, niti uhapšen, iako je evidentno da je reketario novinare i neke redakcije, po principu pola-pola, hvaleći se kako je lani uspio izvući golem novac, a to će i ove godine, jer love ima.

To je samo jedan slučaj, koji mje slučajno dospio u javnost. Takvih slučajeva je nebrojeno mnogo na svim razinama. Naročito su u tome uspješni lokalni šerifi. Koliko li su samo tisuća eura zajeli i zapili? Koliko li su potrošili na svoj vozni park? Koliko li su mita podavali ? Koliko li su prijestupa učinili ? I nikome ništa. To im dođe pod normalno. Takva praksa je u HDZ-u uobičajena. 

Stoga nije ništa čudno i neuobičajeno da se na to osvrnuo predsjednik države u svom božićnom obraćanju. Premijer mu je to zamjerio. Njegova siva eminencija ministar koji je zaboravio prijaviti višemilijunske svote eura u svojoj imovinskoj kartici komentira kako je predsjednik države, zlouporabio Božić. Kaj god! Sjećam se da je kardinal Bozanić, na početku svojeg nadbiskupskog mandata, u božićnoj čestici govorio o grijehu struktura. To se odnosilo na vladu i vlast. Tad su na vlasti bili oni koji su tu i danas. Nitko od njih se tada nije usudio prigovoriti kardinalu Bozaniću da zloupotrebljava Božić. 

Bilo kako bilo korupcija je najveće zlo koje nas je snašlo. Korupcije ima svuda. Mnogi su korumpirani. Međutim, čim kažeš korupcija automatski ispliva HDZ.

Korupcija će početi opadati i nestajati kad konačno HDZ siđe s vlasti. To je dovoljan razlog da se sva oporba (lijeva, desna i centar) ujedine, s jednim jedinim ciljem, da maknu HDZ iz vlasti.

To je međutim, nemoguća misija. Čelnici oporbenih stranaka su preveliki egomani da bi pristali na neke nužne kompromise potrebne za ujedinjenje oporbe. Oni su istaknuli nekoliko svojih premijera za iduće izbore. Sve jedan bolji od drugoga, posebice čelnik SDP-a, koji je uništio i devastirao tu stranku.

Istraživanje javnog mijenja nam govori da većina ispitanih želi za premijera Andreja Plenkovića. S njim ide i HDZ-e. Dakle sve po starom. Korupciji je otvoren put. Korupcija će procvjetati. Korupcija će nas ugušiti, raseliti i totalno osiromašiti.

Ovaj narod bi se trebao konačno probuditi, iz tridesetogodišnjeg dubokog sna. Treba maknuti plodno tlo, na kojem korupcija stalno niče, širi se, raste i razvija. Treba vratiti svu nezakonito stečenu imovinu. Treba osigurati život dostojan čovjeka, u ovoj lijepoj, bogomdanoj zemlji. 

Ankica Benček