Zadnji komentari

Promigrantska aktivistica koju je silovao migrant beskućnik ‘šokirana’ kad ga je vidjela na slobodi

Pin It

Rapefugees Not Welcome | Download Scientific Diagram

Promigrantska studentska aktivistica koju je silovao migrant beskućnik kaže da je šokirana što je susrela čovjeka na ulici prije nego što je počelo njegovo suđenje, piše REMIX.

Suđenje muškarcu trebalo je započeti, 14. prosinca, nakon što ga je policija uhitila 2021. zbog navodnog silovanja 23-godišnje Océane Decan uz prijetnju nožem na parkiralištu u Bordeauxu. 58-godišnji osumnjičenik, Yero Ba, pušten je iz istražnog zatvora u rujnu ove godine, što mu je omogućilo da luta ulicama do početka suđenja.

Muškarac je nezaposlen, beskućnik i ima dugu kriminalnu povijest zbog nasilja i seksualnog napada. Sudac je pustio Baa unatoč tome što je tužitelj preporučio da migrant ostane u pritvoru do početka suđenja.

Decan je promigrantska aktivistica

Međutim, slučaj je dobio zaokret, pa je francuski medij Infos Bordeaux napisao da slučaj dobiva posebnu pažnju jer je žrtva prijatelj ljevice i uključena u promigrantske aktivnosti:

“Ako su feminističke udruge, inače vrlo šutljive pred ovom vrstom silovanja, odlučile objaviti slučaj, to je zato što je Océane Decan jedna od njih. Vrlo privržena ljevici, od mladosti se borila za prava migranata.

Već kao učenica srednje škole u Jean-Britu (Ille-et-Vilaine) mobilizirala je svoje kolege iz razreda da pomognu migrantima kroz prikupljanje hrane. Prije nego što se pridružila Sciences Po Bordeaux, bila je uključena u brojne organizacije koje pomažu strancima (Amnesty International, Utopia 56, Sos Racisme itd.).”

Decan je glasno govorila o svom osobnom slučaju, iako je njezino vlastito zagovaranje otvorenih granica – zajedno s nevladinim organizacijama s kojima je povezana – dovelo do povećanog seksualnog uznemiravanja žena i eksplozije slučajeva silovanja diljem Francuske.

Opisuje kako je prvi put vidjela Ba “slučajno” dok je šetala unatoč tome što je muškarac bio uhićen jer ju je silovao.

“Nisam bila upozorena. Jednog dana u listopadu, šetala sam centrom Bordeauxa i naišla sam na njega u Rue Sainte-Catherine, svirao je gitaru. Bio je to šok. Sve se ponovno probudilo. Sada imam napade panike, ne usuđujem se izaći iz kuće. Čim moram ići u grad, moram imati pratnju”, rekla je Dečan. Francuski mediji javljaju da je na bolovanju i da pati od “posttraumatskog stresnog poremećaja”, prema riječima njezina psihologa.

Skupine za prava žena pozivaju na okupljanje protiv prijevremenog puštanja tog muškarca na slobodu. Kada se pojavi na suđenju zakazanom za sutra, suočit će se s kaznom do 20 godina zatvora zbog navodnog silovanja uz prijetnju nožem.

“Još jednom, pravosudni sustav ne uspijeva zaštititi žrtve seksističkog i seksualnog nasilja”, napisale su brojne feminističke skupine u priopćenju za javnost, također pozivajući na okupljanje ispred zgrade suda.

Podzemna garaža 2021.

Decan kaže da ju je muškarac uspio namamiti u podzemnu garažu 2021., gdje je postavio “zamku”.

“Odjednom mu se mijenja ton i izvlači nož dug oko 15 centimetara. Kaže da će me ubiti. Zaprepaštena sam, vidim sebe kako umirem. Tjera me da budem silovana – rekla je. Svjedok u blizini intervenirao je da zaustavi silovanje nasred puta.

Stranci su odgovorni za 69 posto silovanja, seksualnih napada i seksualnog uznemiravanja u francuskom javnom prijevozu. Kako je i sam priznao francuski predsjednik Emmanuel Macron, polovicu svih zločina počinjenih u Parizu počinili su stranci, no istraživači kažu da je ta brojka zapravo čak dvije trećine.

narod.hr