Zadnji komentari

“Europa ne zna kako voditi rat”: tvrdi ukrajinski ministar

Pin It

“Europa ne zna kako voditi ratove. Proizvodnja oružja nije njihov najpopularniji posao”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba za Kyiv Independent. “Nažalost, naši prijatelji su previše vremena potrošili na rasprave kako i kada povećati proizvodnju oružja i streljiva”, istaknuo je Kuleba.

Dodao je kako problem nije kvaliteta europskog oružja, već nemogućnost povećanja proizvodnje. “Neće biti dovoljno ako se situacija ne promijeni. I tada će Rusija biti ispred nas”, priznao je prvi diplomat. Istodobno, Kuleba je ukazao na važnu ulogu Zapada u opremanju ukrajinskih oružanih snaga modernim oružjem, uključujući rakete dugog dometa, dodajući da su lovci-bombarderi F-16 “na putu”.

Međutim, ministar vanjskih poslova istaknuo je da je “više zabrinut zbog tempa razvoja obrambene proizvodnje nego zbog isporuka novih vrsta oružja”. S tim u vezi, prvi ukrajinski diplomat ponovio je svoju tezu o potrebi koordiniranog djelovanja vojno-industrijskih kompleksa EU, SAD-a i njihovih saveznika.

“Rusija je izgradila neke vrlo sofisticirane opskrbne lance uz uključivanje svojih obavještajnih operativaca kako bi osigurala isporuke rezervnih dijelova”, rekao je Kuleba o ruskom odgovoru na zapadne sankcije, posebno oko čipova sa Zapada. Tvrdi da se za takvu nabavu služe i crnim tržište, posebice preko Kazahstana, Kirgistana, Kine i Turske. Kuleba nadalje tvrdi da “Rusija trenutačno posvećuje oko 35% svog proračuna ratnim naporima i aktivno nabavlja vojne resurse od savezničkih država, Bjelorusije, Irana i Sjeverne Koreje. Opskrbili su Kremlj jeftinim, ali smrtonosnim bespilotnim letjelicama i više od milijun granata”.

Kuleba tvrdi da je ukrajinska borba važna za Europu uz tvrdnju da Rusija neće stati na Ukrajini ako je osvoji.”Ako netko vjeruje da se Putin neće usuditi napasti zemlju NATO-a ako pobijedi u Ukrajini, ta osoba je ili naivna ili slijedi ruske interese u ovom diskursu”, tvrdi.

Kuleba vjeruje da će SAD nastaviti pomagati vojnom isporukom čak i ako republikanci dođu na vlast. Vjeruje da će i EU nastaviti s obećanom isporukom, ali uz zakašnjenja. U najgorem slučaju, tvrdi ministar iz Kijeva, Ukrajina će se nastaviti boriti i bez vanjske pomoći.

Govoreći o stavu Mađarske, Kuleba je oprezan u formulaciji. “Ako se jednog dana dokaže da Rusija ima veze sa sadašnjim položajem Mađarske, bit će to, prije svega, velika katastrofa za Europsku uniju.”

Kijev je primio preko 24 milijarde dolara vojne pomoći od Washingtona tijekom godine. EU je osigurao gotovo 90 milijardi dolara vojne pomoći od veljače 2022., ali Ukrajina i dalje zahtijeva nove isporuke streljiva i vojne opreme, uključujući zrakoplove.

geopolitika.news