Zadnji komentari

Nova poljska vlada Donalda Tuska disciplinira javne medije

Pin It

Tusk: Nećemo silom prekidati blokadu poljske televizije i javnih medija ::  Svet

Nakon što je prošlog tjedna poljska vlada prekinula program javne televizije TVP i smijenila upravu javnih medija, ministar kulture Bartołomiej Sienkiewicz najavio je da će te medije staviti u likvidaciju.

Sienkiewicz je u srijedu objavio kako će staviti javnu televiziju, radio i novinsku agenciju u likvidaciju, čime je produbio spor oko budućnosti javnih medija nakon promjene vlasti u zemlji, objavio je Tportal pozivajući se na Hinu.

Pro-EU koalicija na čelu s Donaldom Tuskom preuzela je vlast u Poljskoj ovog mjeseca te je smijenila vodstva javnih medija za koje tvrdi da su postali propagandna glasila prethodno vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Tuskova vlada prošlog tjedna ‘isključila’ televiziju i smijenila vodstva javnih medija

Vlada Donalda Tuska prošlog je tjedna preko svojih ljudi u vrhu TVP-a “sredila” prekid programa, isključila signal i istodobno objavila kako je ministar kulture Sienkiewicz donio odluku o smjeni upravnih odbora TVP, Poljskog radija i Poljske informativne agencije PAP, kao i njihovih ravnatelja.

U zgradu TVP-a ušli su zaštitari koje je očito poslalo ministarstvo, izbacili ravnatelja televizije Mateusza Matyskowicza. Pri tome je jedan od zaštitara ozlijedio zastupnicu PiS-a Joannu Borowiak, tako da je završila u bolnici s ozlijeđenom rukom.

PiS kaže kako je vlada zaobišla uobičajenu parlamentarnu proceduru prilikom provođenja svoje politike prema javnim medijima.

Ovaj potez uslijedio je nakon odluke predsjednika Andrzeja Dude, da stavi veto na prijedloge nove vlade o financiranju javnih medija.

Oporba tvrdi da vlada uništava poljske medije

“Zbog odluke predsjednika Republike Poljske da obustavi financiranje javnih medija, odlučio sam staviti u likvidaciju tvrtke Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA i Polska Agencja Prasowa SA”, objavio je ministar Sienkiewicz na X-u.

“U sadašnjoj situaciji, ovakvim djelovanjem osigurat će se nastavak poslovanja ovih kompanija, provesti potrebno restrukturiranje i spriječiti otpuštanja radnika u navedenim tvrtkama”, dodao je.

Istaknuo je da stanje likvidacije u svakom trenutku može povući vlasnik poduzeća, odnosno država.

Zastupnica PiS-a Joanna Lichocka poručila je objavom X-u da “Tuskova vlada uništava poljske medije”.

narod.hr