Zadnji komentari

Teško je pljeskati jednom osiguranju i ministarstvu na prodaji nekretnina: Ovo pitanje je neizbježno

Pin It

U 2024. zauvijek se zatvaraju Name u Ilici i na Kvatriću

Kada u osvit 2024. godine izađe vijest da je sud naložio prodaju preostalih nekretnina Narodnog magazina poznatijeg kao Nama u stečaju i to 23 godine nakon što je taj stečaj pokrenut nemoguće je ne zapitati se može li nešto i ovaj put poći po zlu.

Je li zaista moguće da će nekretnine Name, a prvenstveno je riječ o luksuznoj zgradi na samom rubu zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića do rujna ove godine biti prodane? 

I namijenjene nečem drugom, kako su za Forbes Hrvatska rekli vlasnici agencija za nekretnine, možda bude hotel, trgovački centar, poslovni prostori ili stanovi.

Gotovo je nevjerojatno, ali je istinito, tri zgrade Narodnog magazina, dvije na početku zagrebačke Ilice i jedna na Kvaternikovom trgu zarobljene su stečaju Name gotovo 24 godine što teoretski znači da neke bebe rođene nakon otvaranja stečaja danas već u ruci drže vlastitu sveučilišnu diplomu ili su i same postale roditelji.

Croatia uspjela u naumu 

Tri će nekretnine biti prodane jer je Croatia osiguranje, kao razlučni vjerovnik, onaj koji se naplaćuje isključivo prodajom nekretnina na sudu, izborilo pravo da se one konačno prodaju. U istom vjerovničkom statusu je država preko Ministarstva gospodarstva pa će se i oni moći namiriti prodajom imovine Narodnog magazina. Bilo je to sada već davno kada je Nama morala u stečaj i kada je utvrđeno da državu duguje 65,7 milijuna kuna, a Croatia osiguranju 10,7 milijuna kuna.

I valuta je otišla u povijest, zamijenio ju je euro, dok su dug opteretile kamate pa više nikako nije riječ 8,7 milijuna eura duga državi ili 1,42 milijuna eura duga Croatia osiguranju. Još prije deset godina dugovi su nabujali na više od 20 milijuna eura državi i gotovo pet milijuna eura Croatia osiguranju. Iznos od 40 milijuna eura koji se spominje kao procijenjena vrijednost Naminih nekretnina trebao bi pokriti ono što je je Nama dulje od dva desetljeća dužna i otplaćuje poslujući gotovo kao povijesni muzej koji ne naplaćuje ulaznicu za znatiželjnike.

Teško je pljeskati konačnom uspjehu Croatia osiguranja u borbi za pravo na prodaju nekretnina Name pod krilaticom razumnog roka u kojem svatko ima pravo na suđenje pa tako i vjerovnici na naplatu svojih dugova. Još prije deset godina stečajni je upravitelj na krilima ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrabro najavljivao izbacivanje stečaja iz luksuznih nekretnina za koje se spekuliralo da ih žele europski lanci robnih kuća.

Prodaja kasni

Njih je u među vremenu pokosila inflacija, pandemija i tržišni poremećaji, a Zagreb se kao što se može vidjeti u šetnji njegovim centrom nije razvio u grad u kojem luksuzni brendovi otvaraju svoje trgovine. Teško je pljeskati jer moguća prodaja Naminih nekretnina dolazi dovoljno kasno da je nemoguće izbjeći pitanje o izgubljenoj dobiti luksuznih lokacija, o svemu što se u dvije zgrade u Ilici i jednoj na Kvaternikovom trgu u proteklih 20 godina moglo napraviti, a zapravo nije moglo ili koliko su te zgrade u dva desetljeća propale, a da nisu morale propadati?

Preostale nekretnine Narodnog magazina sa svojom bogatom poviješću ove bi godine mogle dobiti priliku da traže svoju bolju budućnost i u konačnici čašu možemo smatrati napola punom ako se bolje ikada nego nikada biznis pokrene, no zaboravimo li da su bile zaboravljene u administraciji, zakočene u birokraciji dulje od dva desetljeća zabravit ćemo važan uteg domaći propisi nameću svakom razumnom poslovanju.

Prodaja nekretnina Name dolazi u trenutku kada u velikim europskim gradovima zbog stalnog plesa na rubu recesije padaju cijene nekretnina, a iako se one u Hrvatskoj zbog specifičnosti tržišta održavaju bit će vrlo interesantno vidjeti koliko će novca vjerovnicima za vrhunske lokacije potencijalni kupci uopće ponuditi. Država bi ipak trebala izračunati izgubljenu dobit, a i grad Zagreb također, kako bi se potrudili da im se ne ponovi.

Dragana Radusinović/direktno.hr