Zadnji komentari

Mladen Pavković: Galeb je trebalo potopiti, a ne obnavljati!

Pin It

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, 10. listopada 2006., proglasilo je brod Galeb, jednu od brojnih Titovih rezidencija,  - kulturnim dobrom. Zatim je ovaj brod na javnoj dražbi, 2009., za 150.000 dolara,  otkupio Grad Rijeka, i umjesto da ga potopi negdje na Jadranu, u njega je već dosad „namlatio“ milijune eura, u želji da ga pretvori u brod-muzej i kulturno-turističku atrakciju.

Kad sve bude završeno, vlasnik se nada da će ga masovno posjećivati i učenici iz škola i radnici iz tvornica u Hrvatskoj, ali i šire, kao da su svi „ludi“ da vide i uživaju u raskoši bivšeg jugoslavenskog diktatora i njegovih suradnika.

Brod-muzej, koji će biti privezan u riječkoj luci, većje trebao biti otvoren za javnost, ali čeka se na još milijuna, pa da se i ovaj posao privede kraju.

Inače, dosad je za ovu komunističku sramotu utrošeno oko osam milijuna eura!

Dakle, dobit ćemo muzej u kojem će se uživati i  učiti kako je bilo „lijepo“ živjeti u Jugoslaviji, dok s druge pak strane u Hrvatskoj još ne postoje nikakve naznake da će se početi graditi Muzej hrvatskog obrambenog rata, što bi bilo daleko bolje i korisnije od Titova Galeba.

Nije nam jasno po kojim je kriterijima ovaj brod Ministarstvo kulture RH proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom? Onda su na isti način mogli  to učiniti i s ostalim objektima diljem Hrvatske s kojima se služio ili boravio Veliki vođa.

Naime, ako smo se borili protiv Jugoslavije, Tita, kosovaca, udbaša, zločinačke JNA, Srba i Crnogoraca, i istaknutih komunista, čemu i zašto onda podizati spomenik jednom propalom sistemu?

Bolje bi bilo da je Ministarstvo kulture zaštitilo Goli otok, Staru Gradišku, Maceljsku šumu, Jazovku, Zrin, puteve kojim su se  od Bleiburga kretali Hrvati, pa sve do mjesta i gradova u kojima su se vodile krvave borbe  za samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Što će nam komunističko leglo zvano Galeb, tim prije što imamo Kumrovec,“najpoznatije hrvatsko selo u svijetu“?

Nu ,kad obnove ovu „kantu“, što će biti slijedeće na redu?

Tito je uz ovaj brod imao i „plavi vlak“. Hoće li sutra i to postati zaštićeno kulturno dobro, dok s druge pak strane: gdje će mladi učiti o velikosrpskoj agresiji, kad za svakakve muzeje ima razumijevanja i novaca, ali ne i za prijeko potreban nacionalni Muzej hrvatskog Domovinskog rata! 

Jedna srpska „novinarčina“  svojedobno je napisala: „Jebo vas Vukovar“, pa onda i mi slobodno nastavimo u tom tonu- „Jebo vas Galeb i Tito“!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)