Zadnji komentari

Zavrzlama oko zamrznutih milijardi: Europarlamentarci najavili tužbu protiv Europske komisije

Pin It

Europski parlament donio je u četvrtak rezoluciju koja poziva na poduzimanje pravnih radnji protiv izvršne vlasti Europske unije ako odluči Mađarskoj osloboditi 10,2 milijarde eura zamrznutih sredstava. Rezolucija je usvojena s 345 glasova za, 104 protiv i 29 suzdržanih na Općoj skupštini parlamenta u Strasbourgu.

U rezoluciji su članovi parlamenta signalizirali da će se, ako Mađarska zamrznuta sredstva budu puštena, žaliti protiv Europske komisije Europskom sudu pravde u Luksemburgu.

U rezoluciji je naglašeno da Europski parlament treba koristiti sve raspoložive pravne i političke mjere kako bi osigurao usklađenost s kriterijima i relevantnim zakonodavstvom te je naglašeno da je Europski parlament čuvar ugovora EU-a i financijskih interesa EU-a. Zastupnici su također pozvali na ispitivanje valjanosti oslobađanja sredstava od 10,2 milijarde eura.

Problematični Orban

Rezolucija je također kritizirala mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je stavio veto na posljednji paket financijske pomoći EU-a Ukrajini, zbog “kršenja načela iskrene suradnje”. Nadalje se naglašava da Europska unija “neće popustiti pred ucjenama koje ugrožavaju njezine strateške interese i vrijednosti.”

U rezoluciji se navodi da sa zamrznutim fondovima EU-a treba postupati zajedno i da se ne smiju vršiti plaćanja Mađarskoj dok se ne riješe nedostaci u raznim područjima. U rezoluciji se osuđuju Orbanovi “namjerni, kontinuirani i sustavni napori da potkopa temeljne vrijednosti EU-a” i tvrdi da Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen nije uspjela provesti proceduru članka 7.

Simbolična rezolucija je važna jer odražava zajedničko stajalište EP-a. U raspravi prije glasovanja, članovi EP-a kritizirali su von der Leyen, rekavši da je ona odgovorna za oslobađanje 10,2 milijarde eura. Von der Leyen branila je svoju odluku rekavši da mađarska sredstva u vrijednosti od oko 20 milijardi eura koja su i dalje zamrznuta neće biti puštena dok se ne ispune svi potrebni uvjeti.

Oglasio se mađarski premijer

Orban je u objavi na X kao odgovor na rasprave u EP-u reagirao na kritike na njegov račun i ustvrdio da su liberalni zastupnici u parlamentu “još jednom napali” njegovu zemlju. Rekao je da se njegova zemlja ne slaže s EU-om oko financijskog paketa pripremljenog za Ukrajinu.

“Žele Ukrajini dati novac na 4 godine, a do europskih izbora ostalo je još samo 5 mjeseci. U biti žele ljudima oduzeti pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Kakav antidemokratski stav”, rekao je. Ustvrdivši da pomoć Ukrajini treba biti osigurana izvan proračuna EU-a, rekao je: “Ako želimo pomoći Ukrajini, učinimo to izvan proračuna EU-a i to na godišnjoj razini. To je jedino demokratsko ponašanje samo 5 mjeseci prije izbora.”

Mađarska se protivi financijskoj pomoći Ukrajini uz obrazloženje da proračun EU-a treba podupirati države članice, da u Ukrajini postoji ozbiljna korupcija te da potpora Zapada u ratu nije dala rezultate. Čelnici EU-a, koji još nisu donijeli odluku o tom pitanju, održat će samit u Bruxellesu 1. veljače kako bi raspravljali o financijskoj potpori Ukrajini i reviziji dugoročnog proračuna EU-a.

geopolitika.news