Zadnji komentari

U ime obitelji poziva premijera da objavi kada se održavaju parlamentarni izbori u RH

Pin It

Provjerili smo kako je lani poslovala Željka Markić: Iznenadit ćete se kad  vidite brojke - tportal

Držimo da je to u interesu svih hrvatskih građana te da bi predstavljalo izraz poštovanja prema biračima, oporbenim političarima, medijima i udrugama civilnog društva. Zar nije nakaradno da Hrvati već duže vrijeme znaju datum izbora za EU parlament, ali ne i datum izbora za parlament Republike Hrvatske?

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću!

Slobodna sam Vas ispred udruge U ime obitelji pozvati da što prije objavite kada će se održati izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru. Držimo da je to u interesu svih hrvatskih građana te da bi predstavljalo izraz poštovanja prema biračima, oporbenim političarima, medijima i udrugama civilnog društva. Zar nije nakaradno da Hrvati već duže vrijeme znaju datum izbora za EU parlament, ali ne i datum izbora za parlament Republike Hrvatske?

U svjetlu brojnih izazova, uključujući i ratne sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, 4 milijarde ljudi u svijetu, uključujući građane Sjedinjenih Država, Europske unije i Republike Hrvatske tijekom 2024. godine izaći će na izbore. U kontestu navedenih globalnih izazova, ali i velike neizvjesnosti s kojom se svijet suočava, udruga U ime obitelji smatra da bi sigurnosti, stabilnosti i razvoju Republike Hrvatske u velikoj mjeri doprinijelo da se što prije odredi i objavi kada će se održati parlamentarni izbori. Pravovremeno objavljivanje kada će se Hrvatski sabor raspustiti bio bi korak unaprijed u izgradnji demokratske kulture, podizanju razine izborne participacije, parlamentarne legitimnosti i reprezentativnosti, kao i korak unaprijed u cilju povratka povjerenje građana u institucije političkog odlučivanja. 

Činjenica da danas – 20. siječnja, Hrvati ne znaju kad će se održati parlamentarni izbori ove godine – otežava građanima planiranje te nanosi štetu demokratskoj kulturi u Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unije. Zar nije nakaradno da Hrvati već duže znaju datum izbora za EU parlament (9. 6. 2024.), ali ne i datum izbora za parlament RH? Pravovremeno objavljivanje datuma izbora ili barem vremenskog raspona unutar kojega će ih predsjednik Republike moći raspisati, približilo bi nas standardima kakve njeguju članice Europske unije s duljom demokratskom tradicijom.

Činjenica da je časopis The Economist ocijenio Republiku Hrvatsku 2022. manjkavom demokracijom dodijelivši joj indeks 6,50 te ju smjestio na 26. mjesto u Europskoj uniji te 29. mjesto u Europi obvezuje sve građane, medijske djelatnike i organizacije civilnog društva, a napose institucije političkog odlučivanja na snažnije djelovanje na demokratizaciji izbornog procesa i društva u cjelini. U tom je smislu od iznimne važnosti da svi navedeni kao i parlamentarna oporba na vrijeme znaju kada će se održati parlamentarni izbori kako bi se ostvarila što je moguće veća jednakost u ostvarivanju aktivnog i pasivnog biračkog prava, organizirao aktivan sustav promatranja i objektivnog izvještavanja o izbornom procesu, a svime time doprinijelo podizanju stupnja demokratičnosti društva.

Činjenica da se izlaznost na nekoliko proteklih parlamentarnih izbora sustavno smanjuje pa je od 63,06 % 2015. godine, preko 54,62 % 2016. godine, pala na 46,9 % na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine također obvezuje aktualnu vlast i sve društvene dionike na višemjesečnu kampanju edukacije o izbornom procesu te poticanje birača na izlazak na izbore. Iskustva država članica EU na koje se često pozivate pokazuju da pravovremeno informiranje javnosti o datumu izbora doprinosi motiviranju birača za glasovanje. 

S poštovanjem,

Željka Markić,

Izvršna direktorica U ime obitelji