Zadnji komentari

Rusija tvrdi da Europljani okreću leđa Ukrajini, slovački premijer izjavio da nema rata u Kijevu

Pin It

Zelenski iznenada otputovao na Baltik - Index.hr

Kremlj je u utorak poručio da Europljani počinju okretati leđa Ukrajini, u trenutku kada nastavak pomoći izaziva unutarnje tenzije i u Europskoj uniji i u SAD-u. “Europljani dobro shvaćaju da su bacili novac kroz prozore”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim novinskim agencijama, prenosi France Presse.

Po njegovim riječima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je “u vrlo teškom položaju”. Više ne prima novac, u inozemstvu za njega nema dovoljno granata i ima nevolja kod kuće”, kazao je. Kremlj posljednjih tjedana pokušava predstaviti zapadne zemlje kao nejedinstvene oko Ukrajine, nakon gotovo dvije godine rata. Ton je mnogo optimističniji u Moskvi nakon neuspjeha ukrajinske protuofenzive prošle godine.

Bojišnica koja se u Ukrajini proteže na oko 1000 km je zamrznuta, što ide u prilog ruskoj vojsci koja je okupirala gotovo 20 posto teritorija svog susjeda i koja je u posljednjih nekoliko mjeseci uspjela ojačati svoje pozicije, mobilizirajući nacionalnu industriju kako bi se vojska opskrbila strjeljivom potrebnim za nastavak ofenzive.

Peskov je u utorak također pozdravio nesuglasice unutar američke političke klase, pri čemu republikanci i dalje blokiraju važnu pomoć namijenjenu Kijevu. “U jednom je trenutku (američki predsjednik Joe) Biden rekao da je ovo investicija za Amerikance”, kazao je Peskov govoreći o pomoći Ukrajini. “Ako se držimo toga (…), onda je bankrotirao”. Ukrajina strahuje od pada potpore zapada, nakon dvije godine sukoba koji su iscrpili javno mnijenje i s približavanjem europskih izbora u lipnju i američkih u studenom.

Slovački premijer: “Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu?”

Slovački premijer Robert Fico u utorak je inzistirao da se život u ukrajinskoj metropoli odvija “potpuno normalno” i da nema rata, dan prije svoga prvog sastanka s ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruski projektili pali na Kijev. Fico, koji je preuzeo vlast u listopadu i zaokrenuo smjer slovačke vanjske politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na brifingu za medije na istoku Slovačke. Trebao bi se sastati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u srijedu u zapadnoukrajinskom gradu Užgorodu.

Novinar je upitao Ficu bi li bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat s Rusijom. “Postoji sukob koji je lokaliziran”, odgovorio je Fico, upitavši: “Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život.”

Dodao je da je praktičnije naći se u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja. Fico je i ranije davao izjave koje su zrcalile njegov proruski stav.

Novi ruski zračni napadi

Mnogi drugi strani čelnici putovali su u Kijev – vlakom, zbog opasnosti od zračnih napada – kako bi izrazili svoju podršku Ukrajini. Od početka rata, 967 zračnih sirena oglasilo se u Kijevu, u trajanju od ukupno 1133 sata. Gradski prijevoz bivao je obustavljen tijekom takvih uzbuna, a metro i druga podzemna područja služila su kao skloništa.

Zračni napadi i uzbune ponovno su narušili jutarnji mir Kijeva u utorak, a dužnosnici kažu da je 20 ljudi, uključujući i 13-godišnjeg dječaka, ranjeno. Barem šest osoba poginulo je u napadima na druge gradove.

I dok je Fico obustavio vojnu pomoć Ukrajini, dopustio je da slovački proizvođači oružja i strjeljiva nastave svoju prodaju Ukrajini. Rekao je da vojna pomoć samo produžuje rat, a da su za mir potrebni kompromisi – unatoč ukrajinskim i zapadnim stavovima da će Ukrajina pasti bez zapadne vojne potpore. Fico je izjavio da Ukrajina može dobiti EU sredstva te je uvjetno podržao ukrajinsko članstvo u Europskoj uniji, no rekao je da će blokirati pokušaj zemlje da se pridruži NATO savezu.

geopolitika.news