Zadnji komentari

Zelenski gubi unutarnju podršku i počinje kriviti Zapad, tvrdi ukrajinski dužnosnik

Pin It

Zelenski podijelio diplomatima najvažnije zadatke u idućoj godini i  zatražio da 'osvoje srca za ukrajinsku stranu' | Telegram.hr

Ako Rusija dobije sukob protiv Ukrajine, Kijev bi mogao okriviti Zapad, piše američki Politico pozivajući se na ukrajinskog vojnog dužnosnika. Prema njegovim riječima, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski već je pojačao kritiku Zapada i mogao bi je dodatno zaoštriti jer gubi unutarnju podršku u državi i “očajnički će tražiti opcije koga okriviti”.

Politico piše da je Zelenski već “djelomično” okrivio sporu pomoć Zapada za neuspjeh ukrajinske protuofenzive.

“Nažalost, postoje neki negativci koji pokušavaju nekako okriviti naše najpouzdanije saveznike da ne možemo dobiti ovaj rat zbog njih”, rekao je vojni dužnosnik kojemu je dodijeljena anonimnost. Ali Zapad je pošteno odradio svoj dio posla, rekao je, tvrdeći da se kijevska vojska nije adekvatno pripremila za rusku invaziju punog opsega i da – iako su SAD nije isporučila svo oružje koje je tražila — vojska je danas daleko jača nego što je bila prije veljače 2022. Bez potpore Zapada, Ukrajina bi se predala u travnju te godine, dodao je.

Dužnosnik je dodao da je u razgovorima sa svojim ukrajinskim kolegama čuo pritužbe da je zapadna pomoć prespora i da su saveznici odbili poslati svo oružje koje je Kijev tražio. Dužnosnik je dodao da ukrajinska vojska trenutačno pokušava sačuvati streljivo. “Ako vam je dopušteno pucati samo 20 ili 30 puta dnevno, neće biti napretka na bojnom polju”, rekao je.

Nedostaje streljiva

U utorak je visoki dužnosnik Pentagona rekao da ukrajinski vojnici nemaju dovoljno streljiva, što komplicira njihovu već tešku borbu protiv ukorijenjenih ruskih trupa. Kongresno odobrena sredstva za Kijev su presušila, objavila je Bijela kuća u siječnju, zbog čega je administracija ranije ovog mjeseca zaustavila prijenos oružja, metaka i drugih vojnih artikala iz američkih zaliha u Ukrajinu.

Grant Shapps, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva, jučer je napisao članak za Politico pozivajući saveznike da se ponovno okupe na strani Ukrajine. Ako se to ne dogodi, upozorava, Kijev bi mogao izgubiti rat.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 22. siječnja da Zapad vodi rat protiv Rusije rukama Ukrajinaca. Napomenuo je da je američki predsjednik Joe Biden to čak opisao kao “pametnu investiciju”. Prema Lavrovu, dužnosnici iz Washingtona jasno su dali do znanja da se 90% sredstava koje američke vlasti izdvajaju za režim u Kijevu troši na domaću obrambenu industriju.

geopolitika.news