Zadnji komentari

Kaos u Francuskoj: Macron poljoprivrednicima ‘zabija nož u leđa u Bruxellesu’

Pin It

Poljoprivrednici su u četvrtak blokirali autoceste i bacali uvezeno povrće diljem Francuske zahtijevajući od vlade zaštitu od jeftinog uvoza, rastućih troškova i birokracije. Protestirali su bacajući sanduke povrća navodno uvezenog iz susjednih zemalja i blokirali glavne autoceste diljem Francuske, najvećeg poljoprivrednog proizvođača u Europskoj uniji

balama sijena i traktorima, uključujući autocestu A7 koja povezuje Marseille i Lyon, drugi i treći najveći grad u Francuskoj, javlja Reuters.

Neki poljoprivredni sindikati zaprijetili su blokadom Pariza. Prvi je to velik izazov za novog francuskog premijera Gabriela Attala, koji je sazvao ministre radi objave konkretnih prijedloga u petak, dok poljoprivrednici najavljuju nastavak prosvjeda dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Moćni poljoprivredni sindikat FNSEA kasno u srijedu predao je vladi popis od 100 zahtjeva, uključujući bolju provedbu zakona osmišljenog za zaštitu cijena poljoprivrednih proizvoda. Sindikat je također pozvao na nastavak mjera kao što su porezne olakšice na dizel za poljoprivredna vozila ili trenutna isplata poljoprivrednih subvencija EU-a. Francuski trgovci u godišnjim su pregovorima o cijenama s dobavljačima, koje vlada želi zaključiti do kraja mjeseca.

Macron u problemima

Strahujući od prelijevanja nemira seljaka u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, francuska vlada već je odgodila nacrt zakona o poljoprivredi koji je trebao pomoći većem broju ljudi da postanu poljoprivrednici, rekavši da će pojačati mjere i ublažiti neke propise.

Uoči izbora za Europski parlament u lipnju, predsjednik Emmanuel Macron strahuje da poljoprivrednici postaju sve veći izborni bazen krajnje desnice. Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen optužila je vladu za neaktivnost, podupiranje europskih propisa koji štete poljoprivrednicima i licemjerje: “Emmanuel Macron obraća se poljoprivrednicima s rukom na ramenu, a zatim im zabija nož u leđa u Bruxellesu”.

Prosvjedi traju već drugi tjedan na jugozapadu zemlje, a u srijedu su prosvjednici raspršili stajsko gnojivo po zgradi lokalne uprave u Agenu, dok su u četvrtak životinjski otpad usmjerili u obližnji supermarket Leclerc, najveći francuski lanac supermarketa.

geopolitika.news