Zadnji komentari

Dobrović: Gospodarenje otpadom danas ne znači trpati sve smeće na jedno mjesto

Pin It

Gradski zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović održao je konferenciju za novinare na temu spalionice otpada u Zagrebu. Bivši ministar zaštite okoliša oštro se obrušio na gradonačelnika Tomaševića koji, kako kaže Dobrović, netočno tvrdi da oporba nije ponudila alternativu njegovom projektu zbrinjavanja otpada.

“Gradonačelnik manipulira ili možda laže, točnije rečeno, kad kaže da nije čuo za alternativu od oporbenih zastupnika u pogledu otpada.”

Dobrović tvrdi da je Domovinski pokret još prošle godine ponudio svoju analizu i rješenje.

“U veljači 2023. DP je dao točku i analizu sustava gospodarenja biorazgradivim otpadom, a u listopadu reciklabilnim otpadom.”

Gradski zastupnik DP-a tvrdi da gospodarenje otpadom danas ne znači trpati smeće na jedno mjesto, a to bi svaki stručnjak za održivi razvoj trebao znati. Zagreb je, tvrdi Dobrović, trebao iskoristiti priliku i sagraditi sortirnicu.

Time bi se riješio problem odvojenog prikupljanja plastike, a cijena bi bila samo 4,5 milijuna eura.

Što se tiče centra u Resniku Dobrović tvrdi:

“Gradonačelnik je bio upoznat s alternativom, ali on je ostao dosljedan staroj klijentelističkoj praksi da se to gradi na jednom mjestu. U tome vidi slamku spasa jer nudi rješenje za koje on nije nadležan…ovisi o državi kroz financiranje…i naprosto time je on skinuo tu brigu ali nam je ostavio brigu od minimalno 10 milijuna eura za odvojeno prikupljanje biootpada i plastike koje će progresivno rasti.”

Dobrović se pita i “Kako je moguće da netko ozbiljan, a trebao bi biti ozbiljan onaj koji upravlja gradom, nudi rješenje koje naprosto i dalje guta i sprema se za sve veće i veće troškove?”

Dobrović je govorio i o energani koju SDP nudi kao spasonosno rješenje. Za njega je njihova ideja “grijanja na otpad” neozbiljna.

“Netko tko priča da se možemo grijati na otpad nema pojma o ničemu”, rekao je Dobrović.

Gradska politika po pitanju otpada za Dobrovića je promašena i vodi građane Zagreba u velike troškove.

“Sve u svemu radi se o teškom neznanju i neodgovornosti koje bi moglo jako puno koštati grad Zagreb i građane”, zaključio je Dobrović.

narod.hr