Zadnji komentari

Trump najavio obračun s Dubokom državom i radikalnim lijevim ideologijama

Pin It

Other than day one': Trump supercharges concerns of dictatorship in second  term | The Hill

S tobom na mojoj strani uništit ćemo duboku državu. Protjerat ćemo ratne huškače. Riješit ćemo se globalista. Zbacit ćemo bolesnu političku klasu koja mrzi našu zemlju. Uništit ćemo lažne medije. Oslobodit ćemo našu zemlju od ovih tirana jednom zauvijek. Vratit ćemo svoju zemlju na dan izbora 2024. godine

Nakon premoćne pobjede u Iowi Donald Trump pobijedio je i na republikanskim predizborima u New Hampshireu, ali njegova jedina suparnica, bivša veleposlanica UN-a Nikki Haley, još ne odustaje od utrke. Iduća je na redu, 24. veljače, Južna Karolina, matična država Nikki Haley, gdje je dvaput bila guvernerka. Trump, međutim, i ondje ima veliku prednost u anketama.

Dan prije izbora u New Hampshireu, Donald Trump održao je jedan od oštrijih govora u kojemu je osudio cjelokupnu globalističku agendu i obećao da će srušiti tzv. Duboku državu. Okupljajući pristaše uoči glasovanja, okomio se na „korumpiranu i kriminalnu“ političku klasu i medije koji su zarobljeni „lažnim vijestima“ koje je opisao kao „neprijatelje naroda“. „2024. je naša posljednja bitka“, rekao je Trump.

„S tobom na mojoj strani uništit ćemo duboku državu. Protjerat ćemo ratne huškače. Riješit ćemo se globalista. Zbacit ćemo bolesnu političku klasu koja mrzi našu zemlju. Uništit ćemo lažne medije. Oslobodit ćemo našu zemlju od ovih tirana jednom zauvijek. Vratit ćemo svoju zemlju na dan izbora 2024. godine”.

„Sada se uključujemo u Bliski istok. Pogledajte što se događa... Idemo opet s Bliskim istokom! Potrošili smo 9 SADtrilijuna dolara, ubili milijune ljudi... Znate što imamo? Ništa. Imaš smrt. Imaš krvi. Nemate ništa”, komentirao je Trump novu američku uključenost u zbivanja na Bliskom istoku.

Trumpu se na pozornici pridružio bivši predsjednički kandidat Vivek Ramaswamy, koji je opisao Ameriku kao naciju koja vodi rat protiv vlastitog naroda. „Ako želite zatvoriti granicu, glasujte za Trumpa. Ako želite vratiti zakon i red, glasujte za Trumpa. Ako želite pobijediti Deep State, glasujte za Trumpa. Ako želite oživjeti naš nacionalni identitet, glasujte za Trumpa. Ako želite Ameriku ponovno učiniti velikom, glasujte za Trumpa. Najbolji dani tek su pred nama,” istaknuo je bivši Trumpov suparnik.

Trump je u istom govoru dodao: „Mi smo nacija koja je neprijateljski raspoložena prema slobodi, vjeri - pa čak i prema Bogu“. Obećao je i to da će akcija protiv radikalnih ljevičarskih ideologija započeti „prvog dana“ njegovog sljedećeg predsjedničkog mandata, te da će odmah započeti s „izvršnom naredbom o rezanju saveznog financiranja za sve škole koje potiču kritičku rasnu teoriju, transrodno ludilo - i druge neprimjerene rasne, seksualne ili političke sadržaje“.

Nakon dvije premoćne pobjede Trump suvereno gazi prema republikanskoj nominaciji, a najnovija anketa daje mu prednost od 6 posto u odnosu na Joe Bidena. Duboka država ne će mirno promatrati Trumpov dolazak na vlast pa nas očekuju različite opstrukcija. S druge strane, velika potpora koju Trump ima među desecima milijuna birača opomena je i za one koji mu žele zabraniti kandidaturu. Amerika je, kako god, možda i pred najvećim polarizacijama u svojoj suvremenoj povijesti.

Davor Dijanović

Hrvatski tjednik/hkv.hr