Zadnji komentari

Milanović: Mađari se ne daju maltretirati, Plenković ‘sto posto ide u Bruxelles’

Pin It

Milanović o izmjenama Izbornog zakona u BiH: "Dogovor predstavnika sva tri  naroda je jedini ispravan put"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u petak da je očekivao potez mađarskog premijera Viktora Orbana da podrži paket pomoći Ukrajini, ali je pritom naglasio da se Mađari ne daju maltretirati i pozvao buduće eurozastupnike da se bore da Hrvatska zadrži prava i slobode koje uživa kao članica Europske unije.

Milanović je rekao da je “bilo za očekivati” da će mađarski premijer Viktor Orban popustiti i podržati paket velike financijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura, ali i da se “Mađari se ne daju maltretirati”. “A Bruxelles kao svaki centar moći, otuđene moći, ima tendenciju da maltretira i gnječi, to je apsolutno istina”, rekao je Milanović u petak novinarima u Dubrovniku i pozvao buduće hrvatske eurozastupnike da se bore za svoja prava u Europskoj uniji, prenosi Hina.

“Nema ukidanja jednoglasnosti”

“Ne dajte ni centimetra prostora u ograničavanju onih prava i sloboda koje članice imaju. Nema nikakvog ukidanja jednoglasnosti u donošenju odluka. Tko god bude tako ubuduće glasao, ja ga smatram neozbiljnom osobom ili nešto gore. Do sad to pripisujem nesnalaženju”, rekao je Milanović.

“Ubuduće se Hrvatska mora boriti svim sredstvima da zadrži razinu prava koje je imala i koje su male države imale kad smo ušli u Europsku uniju”, dodao je.

Na pitanje misli li da premijer Andrej Plenković i dalje cilja na poziciju u Bruxellesu nakon što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odustao od kandidature na europskim izborima, Milanović je rekao da Plenković “sto posto ide u Bruxelles”.

geopolitika.news