Zadnji komentari

Mađarski ministar podržao poljoprivrednike: Europa se otriježnjava, vraća u normalu

Pin It

mađarski

Prosvjedi poljoprivrednika u Europi znače “otriježnjenje Europe, povratak u normalu”, rekao je mađarski ministar poljoprivrede István Nagy. Ministar je također otvoreno podržao mađarske poljoprivrednike i njihov plan prosvjeda na ukrajinskoj granici.

Kao najveći problem za europske poljoprivrednike navodi zelene politike EU, no i činjenicu da poljoprivrednici ne dobivaju tržišnu zaštitu za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine.

Zelene ideologije kao glavni neprijatelj EU poljoprivrednika

Prema Nagyu, europska poljoprivreda i samodostatnost hrane trenutno su u opasnosti. Razlog tomu je što “europska poljoprivreda nikada nije bila toliko ogrezla u zelenim ideologijama”.

U međuvremenu, poljoprivrednici ne dobivaju tržišnu zaštitu za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja, posebice Ukrajine. Poljoprivrednici stoga na tu činjenicu reagiraju, ustvrdio je.

Ne može se dopustiti da ukrajinsko žito i dalje ulazi u EU u neograničenim količinama

Sve dok se ne pronađe zajedničko europsko rješenje za ograničavanje uvoza ukrajinskog žita, mađarska vlada će nastaviti održavati zatvaranje granice za ukrajinsko žito. Kao jednostranu odluku donesenu u okviru nacionalne nadležnosti, tvrdi ministar. Nagy je istaknuo da se ne može dopustiti da ukrajinsko žito i dalje ulazi u Europsku uniju u neograničenim količinama. Tvrdi da se interesi istočnoeuropskih zemalja uz granice ne smiju zanemariti, prenosi mađarska novinska kuća Mandiner.

“Dok se od francuskog i njemačkog lobija očekuje da perad, jaja i šećer izbace s popisa proizvoda koji se mogu uvoziti bez ograničenja i bez carine, istočnoeuropskim zemljama ostaje baviti se problemom žitarica.”

Ministar podržava prosvjede na ukrajinsko-mađarskoj granici protiv politike EU

Mađarski ministar rekao je da je bilo moguće pronaći partnere u zatvaranju granica za ukrajinsko žito. Budući da je suradnja V4, dopunjena s Rumunjskom i Bugarskom, dosad bila uspješna. Ministar je također otvoreno podržao mađarske poljoprivrednike koji planiraju sljedeći petak prosvjedovati na ukrajinsko-mađarskoj granici u Záhonyju. Rekao je i da neće tolerirati činjenicu da EU još nije pronašla rješenje.

Nagy je primijetio da dok su zapadnoeuropske vlade uvodile mjere štednje na račun poljoprivrednika, mađarska vlada poljoprivrednicima je pružila potporu bez presedana. Povećanje stope nacionalnog sufinanciranja na 80 posto nazvao je povijesnom odlukom. Što znači da će poljoprivrednicima do 2027. biti na raspolaganju 2,9 trilijuna forinti (7,54 milijarde eura). Od toga je samo 600 milijardi forinti EU potpore, a 2,3 trilijuna je nacionalno financiranje.

narod.hr