Zadnji komentari

Europom se širi bijes poljoprivrednika: Stotine prosvjeda diljem Poljske

Pin It

Više od 260 prosvjeda održava se diljem Poljske, a poljoprivrednici koriste traktore kako bi blokirali ceste, granične prijelaze i autoceste u znak prosvjeda protiv trgovinske politike EU-a o uvozu ukrajinske hrane. Najveća blokada je u Poznanu, na zapadu Poljske, a prosvjednici su blokirali i granične prijelaze u pokrajinama Potkarpackie i Lublin, dok su na graničnom prijelazu s Ukrajinom zapaljene bale sijena.

Sindikat poljoprivrednika, NSZZ Rolnikow Indywidualnych Solidarnosc (Individualni sindikat solidarnosti poljoprivrednika) napisao je na X u petak ujutro: “Ponestalo nam je strpljenja.” Sindikat zahtijeva promjenu carinske politike u trgovini s Ukrajinom te promjenu Europskog zelenog dogovora i strategije Europske unije “od farme do stola”. Poljski poljoprivrednici zabrinuti su više od dvije godine zbog ukrajinskog žita koje snižava cijene lokalnog žita nakon što je EU uspostavio opskrbne rute kroz teritorij bloka kako bi izbjegao crnomorske luke koje blokira Rusija. Sindikat je najavio da će se privremene blokade biti postavljene u cijeloj zemlji do 10. ožujka.

“Molimo naše sunarodnjake za razumijevanje i svijest o situaciji u kojoj se svi nalazimo. Borimo se za naše opće dobro, a to je zaštita poljskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, često višegeneracijskih, od propasti i bankrota”, objavio je sindikat u petak na društvenoj mreži X.

Czeslaw Siekierski, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, rekao je Poljskom radiju da je vlada prihvatila argumente poljoprivrednika i da je u pregovorima s Bruxellesom i Kijevom oko uvoza iz Ukrajine, dodajući da su demonstracije koje su organizirali poljoprivrednici prihvatljivi oblici prosvjeda.

Raste nezadovoljstvo u Europi

Prosvjedi poljoprivrednika koji se trenutno događaju u Poljskoj dio su šireg vala nezadovoljstva koji potresa Europu. Ovi prosvjedi odražavaju zajedničke probleme s kojima se suočavaju poljoprivrednici širom kontinenta. Specifični razlozi prosvjeda variraju od zemlje do zemlje, od prigovora na smanjenje subvencija za dizel u Njemačkoj do prosvjeda protiv rušenja cijena i pravila zaštite okoliša u Francuskoj. Situaciju je dodatno pogoršao rat u Ukrajini, koji je poremetio trgovinske tokove i doveo do prekomjerne ponude, smanjujući cijene proizvoda za poljoprivrednike. Prosvjeduje se i u Španjolskoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Italiji, Nizozemskoj i Belgiji.

Unatoč nacionalnim specifičnostima, zajednički problemi uključuju rastuće troškove, strogu regulativu, moćne maloprodajne lance, dugove, klimatske promjene i rušenje cijena uvozom strane robe. Uz to, cijene energije, gnojiva i transporta porasle su u mnogim zemljama Europske unije, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Europska unije ukinula je kvote i carine nakon ruske invazije, što je dovelo do poplave jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, stvarajući nepravednu konkurenciju za europske poljoprivrednike.

Prosvjedi u Poljskoj stoga ne predstavljaju izolirani incident, već su dio šireg konteksta nezadovoljstva poljoprivrednika diljem Europe. Odgovor vlada i Europske unije na ove prosvjede bit će ključan u oblikovanju budućnosti poljoprivrede u Europi. Čini se kako će biti nužno postići ravnotežu između potrebe za očuvanjem okoliša i ekonomske održivosti poljoprivrednog sektora​

geopolitika.news