Zadnji komentari

Olujić tvrdi da je odluka o Turudiću presedan: 'Zna se odakle dolazi, Horvatović je čestit sudac'

Pin It

Turudić se oglasio o prijavi nadređenih: 'Jasan je motiv ove odluke' -  tportal

Nakon što je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović u srijedu uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike, oglasio se prvi glavni državni odvjetnik Željko Olujić koji je rekao da je ovo presedan.

Prvi glavni državni odvjetnik, Olujić, rekao je kako se radi o presedanu. "Radi se o jednom presedanu i po prvi put u Republici Hrvatskoj predsjednik jednog suda podnosi pritužbu predsjedniku sudačkog vijeća Visokog kaznenog suda protiv upravo imenovanog državnog odvjetnika Ivana Turudića", započeo je.

Olujić je konstatirao da ovdje nije riječ o stegovnom postupku. "Tu nikakvih sankcija nema niti se one mogu izreći", kazao je i objasnio kako se još uvijek ne znaju točne činjenice onoga što je podneseno u toj pritužbi te je naglasio kako se Turudiću mora omogućiti obrana koja će uslijediti, ako se protiv njega dostavi na Zakonom propisani način ta pritužba s točno određenim kvalifikacijama.

Otkrio je kako poznaje predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića koji je podnio pritužbu protiv Turudića te je istaknuo kako je on čestit i valjan sudac. "Poznavajući Horvatovića, siguran sam da je nevoljko pristao na suglasnost koja je uslijedila od predsjednika Vrhovnog suda gospodina Dobronića da se podnese takva pritužba protiv njegovog, još uvijek kolege, gospodina Turudića", rekao je Oluijć i dodao kako je to očito signalizirano od strane Dobronića.

'Protiv Dobronića je, za razliku od Turudića, vođen stegovni postupak'

Objasnio je kako je paradoksalono da je Dobronić dao suglasnost za podnošenje pritužbe protiv gospodina Turudića. "Sudac Dobronić prije nego što je imenovan za predsjednika Vrhovnog suda imao je stegovnu prijavu protiv sebe gdje ga se teretilo za aljkavost i traljavost na pojedinim predmetima dok je bio sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, dakle to ukazuje na jedan stanoviti animozitet između gospodina Turudića i Dobronića", zaključio je i dodao da se protiv Turudića nikad nije vodio nikakv stegovni postupak.

Rekao je kako će Turudić svakako dokazati neosnovanost ovakve pritužbe jer mu se u Zakonu propisanoj formi mora omogućiti da se o tome očituje, a po potrebi se ima pravo žaliti. Osvrnuo se na dobar odnos između Dobronića i predsjednika Zorana Milanovića i rekao kako ga ovakvo ponašanje ne čudi. "Nevjerojatan napad od strane predsjednika Milanovića na Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i silne uvrede i klevete koje prosipa protiv njega nisu iznenađujuće", mišljenja je Olujić.

"Nije čudo da je od Milanovićeva miljenika (Dobronića), na čiji je prijedlog i imenovan predsjednikom Vrhovnog suda, upravo došlo do jedne ovakve pritužbe koja je, kao što sam već rekao, presedan u Republici Hrvatskoj", prokomentirao je Olujić. "Predsjednik Vrhovnog suda prije desetak dana rekao je kako će on utvrditi ima li elemenata za stegovni postupak protiv Turudića, a s obzirom na to da nema nijednog elementa za stegovni postupak, očito se krenulo na ovakav način kako bi se dodatno kompromitiralo Turudić", rekao je za kraj.

direktno.hr