Zadnji komentari

Trump ima pravo

Pin It

White House condemns Trump's 'unhinged' NATO comments | Military News | Al  Jazeera

Heusgen je komentirao i nedavnu izjavu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o NATO-u koja je uznemirila europske političare: „Možda će vas ovo iznenaditi, ali Donald Trump ima pravo", kaže Heusgen. „Europske članice NATO-a, odnosno sve države-članice Saveza, prije deset godina su se obvezale da će trošiti dva posto svog BDP-a na obranu. Mnoge zemlje, uključujući tu i moju, to nisu ispunile.

Toliko tisuća djece je već́ ubijeno i očigledno se ne nazire kraj. Zaista se nadam da će Netanyahu preispitati mogućnost da učini ono što je 150 i više zemalja zatražilo u Ujedinjenim narodima i da će konačno pristati na prekid vatre“, rekao je Christoph Heusgen u intervjuu za DW uoči početka konferencije o sigurnosti u Münchenu.

On je ukazao da je na političarima da sagledaju koje instrumente imaju kako bi se njihov apel za prekid vatre zaista čuo. „Vidjeli smo predsjednika Bidena, vidjeli smo Antonyja Blinkena kako traži od Netanyahua da stane, da omogući prekid vatre kako bi se dostavila dodatna pomoć. Vidjet ćemo uskoro kada izraelska vlada bude morala dostaviti izvještaj Međunarodnom sudu pravde o tome što čini da spriječi genocid. Mi moramo zaustaviti ovo ubijanje", rekao je Heusgen osvrćući se na sudski postupak koji je Republika Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Na pitanje postoje li dokazi o genocidu, odnosno postoji li opasnost da će biti počinjen genocid, Heusgen odgovara: „To je rekao Međunarodni sud prihvaćanjem južnoafričkog zahtjeva – rekao je da postoji opasnost od genocida. A da bi se to spriječilo zatražio je poduzimanje određenih mjera i to se sada mora dostaviti sudu. Vidjet ćemo što će Izrael učiniti da spriječi genocid.“

Europski nuklearni štit?

Heusgen je komentirao i nedavnu izjavu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o NATO-u koja je uznemirila europske političare: „Možda će vas ovo iznenaditi, ali Donald Trump ima pravo", kaže Heusgen. „Europske članice NATO-a, odnosno sve države-članice Saveza, prije deset godina su se obvezale da će trošiti dva posto svog BDP-a na obranu. Mnoge zemlje, uključujući tu i moju, to nisu ispunile. Tek sada je konačno, uz poseban napor, dostignuto tih dva posto i bit će ključno da Njemačka i drugi partneri to nastave činiti – ne da bi učinili uslugu predsjedniku Trumpu, već da bi osigurali europsku obranu, da bi ojačali europski dio NATO-a."

Pored toga, Heusgen smatra da bi za sigurnost Njemačke bilo dobro da „drugi europski partneri u NATO-u prihvate ono što je francuski predsjednik ponudio – da razgovaramo o „Force de Frappe", odnosno o francuskim nuklearnim snagama. U tu diskusiju bi trebalo uključiti i Veliku Britaniju kako bismo vidjeli koliko smo spremni da, kao komplementarni štit, imamo europsku zaštitu od onih Europljana koji imaju na raspolaganju vlastite nuklearne snage".

„Promjena granica u Europi – užasan presedan"

Heusgen je govorio i o mogućim pregovorima o okončanju rata u Ukrajini, istakavši da za bilo kakav sporazum moraju postojati sigurnosna jamstva. „Vladimir Putin mora znati da će platiti cijenu ako ponovo prekrši sporazum, a iz moje perspektive najbolje bi bilo da Ukrajina uđe u NATO, najjači vojni savez“, smatra Heusgen.

„Mislim da je vrlo loša ideja razmišljati o ustupanju teritorija. To znači da silom mijenjate granice u Europi i mislim da to ne može biti dio bilo kakvog sporazuma... Promjena granica u Europi silom predstavljala bi užasan presedan“, zaključio je Christoph Heusgen u intervjuu za DW.

Deutsche Welle/hkv.hr