Zadnji komentari

Zapad će početi gurati Ukrajinu u pregovore

Pin It

Zapad bi već ove godine mogao početi gurati Ukrajinu u pregovore o zauzimanju okupiranih teritorija za Rusku Federaciju, piše u četvrtak ukrajinski medij Strana pozivajući se na medij POLITICO koji se pak poziva na svoje izvore.

“Kada su neki europski diplomati zamoljeni da opišu optimalni ishod za Ukrajinu u nadolazećoj godini, govorili su o “stabilizaciji” sukoba. Upitani što bi to podrazumijevalo, diplomati su rekli kako bi to značilo gurati Kijev da započne pregovore s Putinom o zamrzavanju sukoba  i zaključavanja tekućih teritorijalnih dobitaka (u korist Rusije, op.a.) u zamjenu za zapadna “sigurnosna jamstva” (Ukrajini, op.a.) (kao što su ona nedavno potpisana s Francuskom, Nizozemskom i UK) i put prema članstvu u EU”, piše POLITICO.

Neki se žele vratiti uobičajenom poslu s Rusijom

Pritom dodaje da se neke skupine na Zapadu nadaju povratku uobičajenog posla s Rusijom ubrzo nakon hipotetskog zamrzavanja rata. To posebno objašnjava nevoljkost konfiskacije ruske imovine – prenosi Strana.

“Zapad nije odustao od Ukrajine. Ali njegova prevladavajuća fokusiranost na upravljanje rizikom signalizira želju za smirivanjem sukoba i sklapanjem dogovora s Putinom, ako je moguće, prije nego kasnije. Pitanje koje visi nad sukobom je hoće li takav pristup spriječiti katastrofu ili će dovesti do nečeg goreg”, rezimira POLITICO.

Zelenski u intervjuu: „Nema „Plana B“

Navedeni ukrajinski medij navodi kako je  ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu za američki medij Fox News “odbio razgovarati o bilo kakvom “Planu B” za svoje trupe”.

“Nema plana B”, glasi naslov teksta objavljenog na web stranici američke televizije u najavi intervjua koji još nije službeno objavljen – piše ukrajinski medij.

“Plan B” vjerojatno znači pregovore. Zato se riječi Zelenskog koje citira Fox News odnose na potrebu za opskrbom oružjem sa Zapada i na odbijanje priznavanja vojnih uspjeha Rusa – navodi Strana.

„Kritično“ važna američka pomoć

Što se tiče američke pomoći, Zelenskij je rekao da je ona “kritična” te je pozvao Zapad da “bude brži, riješi se sve birokracije, inače nećemo imati šanse”.

Zelenskij vjeruje da će uz dovoljnu potporu Ukrajina na kraju uspjeti potisnuti ruske snage i doći za pregovarački stol sa “čvrstom rukom”, navodi novinar koji je obavio intervju.

Volodimir Zelenskij također negira da se rat okrenuo u korist Rusije pa tako kaže slijedeće: “Tijekom protekle dvije godine deokupirali smo regiju Harkov, deblokirali Crno more. Prošla godina je bila teška, ali je obavljen dobar posao. Rusija je zauzela samo ovo (Avdiivku)…“

geopolitika.news