Zadnji komentari

ISW: Putin potpisao dvije uredbe; Rusija može odrediti gdje će i kada napasti

Pin It

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u utorak kako je ruski predsjednik Vladimir Putin 26. veljače potpisao dvije uredbe kojima se službeno ponovno uspostavljaju Moskovska i Lenjingradska vojna oblast, u sklopu ruskog vojnog restrukturiranja i reforme.

Prvom uredbom ruskoj Sjevernoj floti (NF) oduzima se status “međuresorne strateške teritorijalne organizacije” (zajednički stožer u zapadnom vojnom jeziku) i prenosi teren Sjeverozapadnog saveznog okruga koji je prethodno bio pod zapovjedništvom NF-a novoformiranoj Lenjingradskoj vojnoj oblasti (LMD).

Putin je potpisao drugu uredbu kojom se službeno ponovno uspostavlja LMD i Moskovska vojna oblast (MMD). Ova uredba također uključuje okupiranu Ukrajinu u Južni vojni okrug (SMD), posebice uključujući cijele Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti (kao i Krim, koji je dio SMD-a od 2014.), a ne samo dijelove trenutno pod ruskom okupacijom.

Zelenskij ima „jasan plan“

Analitičari američkog centra podsjetili su na riječi Vladimira Zelenskog od 25. veljače kada je kazao da Rusija priprema novu ofenzivu, koja će početi krajem svibnja ili u ljeto 2024. godine. Prema Zelenskom, ukrajinske oružane snage imaju “jasan plan” za suprotstavljanje ruskim oružanim snagama.

Prema trenutačnoj procjeni ISW-a, ruske su snage preuzele inicijativu na cijelom ratištu nakon takozvane ukrajinske protuofenzive u ljeto i jesen 2023., a Rusija će moći odrediti vrijeme, lokaciju i opseg budućih ofenzivnih operacija za doglednoj budućnosti.

Washingtonski promatrači smatraju da će Ukrajina, ako 2024. bude vodila isključivo obrambene bitke duž cijele crte fronte, time u potpunosti prepustiti stratešku inicijativu Rusiji. U tom bi slučaju ruska vojska mogla manevrirati koncentracijom rezervi, kao i “odrediti kako i gdje rasporediti resurse, prisiljavajući Ukrajinu da odgovori obrambeno, dok Rusija zadržava stratešku inicijativu”. “Ukrajinske snage mogle bi uskratiti Rusiji te sposobnosti ako budu imale dovoljno sposobnosti da izazovu rusku inicijativu i provedu vlastite ofenzivne operacije 2024.” – navodi se u izvješću ISW-a.

Sirski i Uremov obišli bojišnicu

Volodinmir Zelenskij je ovaj tjedan rekao da glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandar Sirski razvija “dvije ratne strategije koje će Ukrajina slijediti”. Prvu – ako dobije pomoć od Sjedinjenih Država, drugu – ako ne.

Jučer su Oleksandar Sirski i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov obišli prednja zapovjedna mjesta vojnih postrojbi u području borbenih djelovanja. Sirski je kazao da je “u mnogim smjerovima situacija složena i zahtijeva stalno praćenje” i da je “kako bi poboljšao borbenu učinkovitost, stabilnost i kontrolu postrojbi, odmah donio nekoliko odluka na licu mjesta .”

geopolitika.news