Zadnji komentari

Višegradska skupina ponovno pokazuje znakove života: Sastanak u Pragu

Pin It

višegradska

Čelnici članica Višegradske skupine, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, nedavno su se sastali u Pragu pokazujući da unatoč razlikama imaju mnogo zajedničkih interesa.

Rat u Ukrajini podijelio je članice Višegradske skupine glede naoružavanja i vojne pomoći. Međutim pitanja poput kontrole migracija i zaštite poljoprivrede samo su neka od brojnih zbog kojih se suradnja još uvijek isplati. Poručili su to na sastanku u pragu predsjednici vlada tih četiriju zemalja, prenosi Remix.

“Današnji sastanak uvjerio me je da je Višegrad živ, Višegrad je važan. Možemo priznati naše razlike s dužnim poštovanjem, čak i ako osporavamo međusobna stajališta. Nastavit ćemo jačati suradnju u zajedničkim pitanjima. Mađarska je spremna za to”, rekao je predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán.

Višegradska skupina razilazi se u odnosu prema Rusiji, ali ne potpuno

Glavna crta razdvajanja je pristup četiriju zemalja pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali čak i u tome pogledu postoje neke sličnosti.

“Prije svega, slažemo se kako je napad Rusije predstavljao teško kršenje međunarodnog prava. Također se slažemo da je Ukrajini potrebna pomoć i da bismo joj trebali pomoći. To je ispravna stvar. Iz perspektive Mađarske, ovdje postoji i jedinstveni aspekt. Važno je spomenuti da Mađarska ne želi ponovno zajedničku granicu s Rusijom”, rekao je Orbán.

“Imali smo povijest u kojoj su Sovjetski Savez i Mađarska dijelili granicu. Imamo loše uspomene na to razdoblje. Dakle, najvažnije osnovno načelo mađarske nacionalne sigurnosti je da istočno od nas treba postojati entitet koji se nalazi između Rusije i Mađarske. Stoga pomažemo i Ukrajini zbog mađarskih nacionalnih interesa. Razlika u mišljenju između nas je kako pomoći Ukrajini na najbolji način. Mađarsko stajalište je jasno: Ne šaljemo oružje Ukrajini“, dodao je.

narod.hr