Zadnji komentari

Većina Njemaca protiv opskrbe Ukrajine krstarećim projektilima dugog dometa Taurus

Pin It

Oko 60% stanovnika Njemačke protivi se opskrbi Ukrajine krstarećim projektilima dugog dometa Taurus, pokazuju rezultati danas objavljenog istraživanja koje je naručila njemačka agencija dpa.

Prema rezultatima istraživanja, samo 28% ispitanika smatra da bi službeni Berlin trebao donijeti pozitivnu odluku o pitanju isporuke ovih suvremenih sustava naoružanja Kijevu.

S druge strane, velika većina ispitanika (58%) izjasnila se protiv ove inicijative, čime je podržala službeni stav njemačkog kancelara Olafa Scholza , koji javno ne podržava ovu odluku. Zadnji je put to kazao 4. ožujka, kada je naglasio kako je transfer takvog oružja isključen, jer zahtijeva sudjelovanje njemačke vojske. Oko 14% ispitanika nije se moglo odlučiti o odgovoru na postavljeno pitanje.

Na anketu utjecao i veliki skandal koji potresa Njemačku

Primjetno je da se broj protivnika slanja Taurusa Ukrajini znatno povećao nakon nedavnog skandala (koji još uvijek potresa Njemačku) s objavom u medijima razgovora između visokih časnika njemačkog zrakoplovstva, koji su, između ostalog, razgovarali o mogućnost korištenja projektila Taurus za napad na Krimski most – kako to tvrdi Rusija pružajući uvid u presretnutu audio snimku čije postojanje nije negiralo njemačko ministarstvo obrane. Ono, međutim, umjesto na sadržaj, pozornost stavlja na potrebu utvrđivanja razloga kako se takvo curenje moglo dogoditi, uz istovremene optužbe ministra obrane Borisa Pistoriusa prema Moskvi da ovime širi propagandu usmjerenu na stvaranje raskola među zapadnim saveznicima – što je narativ i Bidenove administracije, jer je to isto ovih dana kazao i koordinator strateških komunikacija Bijele kuće John Kirby.

Kako god bilo, početkom veljače inicijativu za opskrbu Ukrajine suvremenim njemačkim krstarećim raketama Taurus dometa oko 500 kilometara podržavalo je 31% njemačkih građana, dok je 49% bilo protiv, što je 9 postotnih bodova manje od trenutačnih rezultata istraživanja.

Prema istoj studiji, više od 72 posto Nijemaca također se protivi slanju vojnih snaga u Ukrajinu, dok vjeruju da razmatranje takvog koraka treba ukloniti iz javne rasprave “jednom zauvijek”. Samo 16% vjeruje da bi službeni Berlin tu mogućnost trebao ostaviti “otvorenom”.  Samo je 2% najradikalnijih ispitanika bilo za trenutačno slanje njemačkog vojnog kontingenta u borbenu zonu u Ukrajini.

Neovisno o svemu, spomenuta afera odnosno skandal s Taurusima snažno potresa njemačku političku scenu, ali ima i veliku refleksiju među saveznicima u NATO-u od kojih već neki otvoreno optužuju kancelara Olafa Scholza da vodi politiku protivnu interesima Ukrajine.

geopolitika.news