Zadnji komentari

Glavni uzroci masovnih prosvjeda europskih poljoprivrednika

Pin It

Ogromni prosvjedi poljoprivrednika u Njemačkoj, Berlin je u blokadi: Ne  može se štedjeti na onima koji proizvode hranu - Novi list

Nakon masovnih prosvjeda poljoprivrednika diljem Europske unije, uključujući dakako i prosvjede u Bruxellesu, čelnici Europske komisije najavili su neke ustupke poljoprivrednom sektoru kako bi poljoprivrednicima olakšali teret smanjenja stakleničkih plinova, ali ne odustaju od plana za 90-postotno smanjenje emisija do 2040.

Novi plan Europske komisije odbacuje zahtjev za smanjenje emisija povezanih s farmama kao što su dušik, dušikov oksid i metan za jednu trećinu i uklanja preporuku da građani Europske unije jedu manje mesa, izvijestio je The Telegraph.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak 6. veljače (2024.) također je ponudila odustajanje od svojeg prijedloga kojim se od poljoprivrednika zahtijeva da upotrebu pesticida prepolove do 2030., rekavši da je to postalo „simbol polarizacije,“ izvijestio je The Guardian.  Ostali ustupci nezadovoljnim europskim poljoprivrednicima uključuju i ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine te odgodu pravila za izdvajanje više zemlje u svrhu promicanja zdravlja tla i bioraznolikosti.

Kompromis dolazi nakon tjedana eskalacije prosvjeda poljoprivrednika u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Portugalu, Italiji, Poljskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Litvi i drugim zemljama EU-a protiv nametnutih politika – od subvencija za gorivo i nepoštene trgovinske prakse pa do pravila o zelenim emisijama i poreza – za koje su nezadovoljni poljoprivrednici rekli da prijete njihovim sredstvima za život. Poljoprivrednici su tvrdili da su ih klimatski propisi nepravedno izdvojili, namečući nerazmjeran teret u usporedbi s drugim industrijama koje također štete okoliš, navodi Washington Examiner.  

Tijekom proteklih nekoliko tjedana poljoprivrednici su u nekoliko europskih gradova s traktorima blokirali glavne autoceste i gradske ulice, uključujući i zračnu luku, prisiljavajući nacionalne vlade da sjedu za pregovarački stol prije najavljenog samita Europskog parlamenta u Bruxellesu početkom veljače. Isto tako koalicija njemačkog kancelara Olafa Scholza još u siječnju se složila da neće ukinuti porezne olakšice na nova poljoprivredna vozila te da će postupnije ukinuti subvencije za poljoprivredna dizel goriva.

U Francuskoj je vlada premijera Gabriela Attala u siječnju povećala subvencije uzgajivačima stoke, povukla planove za povećanje poreza na gorivo, obećala da će jasno definirati meso uzgojeno u laboratoriju, zabranila je uvoz hrane uzgojene primjenom neonikotinoidnih pesticida koji su već zabranjeni u zemlji, također je suspendiran plan za smanjenje primjene pesticida.

Unatoč već učinjenim ustupcima i izjavama članova Europske komisije u znak potpore poljoprivrednicima i njihovom položaju – poljoprivrednici u više europskih država u veljači su nastavili prosvjede uoči lipanjskih izbora u Europskoj uniji. Početkom veljače tisuće poljoprivrednika u Španjolskoj u nizu prosvjeda blokorali su glavne prometnice u i oko velikih gradova prosvjedujući zbog europskih politika i cijena.

Nema poljoprivrednika, nema hrane

Talijanski poljoprivrednici okupljaju se u Rimu kako bi prosvjedovali protiv propisa EU-a o klimatskim promjenama i jeftinog uvoza izvan trgovinskog bloka izvan zemalja Europske unije – s transparentima na kojima se nalaze slogani poput: „Nema poljoprivrednika, nema hrane“.

Deseci grčkih poljoprivrednih organizacija glasali su početkom veljače za „napad na Atenu“ sa svojim traktorima, blokirajući autoceste kako bi dobili vladine koncesije. To uključuje ubrzanje obnove nakon teških poplava koje su u rujnu 2023. pogodile Tesaliju, srce grčke poljoprivredne proizvodnje.

„Čak i hrvatski poljoprivrednici razmišljaju o pridruživanju akcijama na razini cijele Europske unije, pozivajući se na zelene politike i trgovinske sporazume“, navodi autor teksta (John-Michael Dumais) te citira Mladena Jakopovića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore:

„Smatramo da su zahtjevi o kojima se govori na prosvjedima u Europskoj uniji nešto s čime se slažemo, a radi se o problemima s kojima se suočava cijeli EU.“

Čelnici Europske unije nadaju se da će ugušiti sadašnje prosvjede poljoprivrednika u mjesecima prije izbora za Europski parlament u lipnju (2024.) zbog straha da bi nemiri mogli dovesti do vala populističkih kandidata koji su manje voljni donijeti mjere u svezi klimatskih promjena.

Nedavne prilagodbe poljoprivrednicima koje je ponudila Europska komisija nisu promijenile njezin opći cilj postizanja klimatske neutralnosti (‘neto nula’) do 2050., niti njezine privremene ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova od 55 posto do 2030. i 90-postotno smanjenje do 2040., navodi Politico.     

Wopke Hoekstra, europski povjerenik za Klimatske akcije početkom veljače (utorak, 6. veljače 2024.) najavio je ciljeve na sastanku Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Peter Liese, glasnogovornik Europske pučke stranke, u ponedjeljak (5. veljače 2024.) je izjavio da potpora njegove stranke ovim ciljevima ovisi o većem naglasku na „pozitivne politike“ za poljoprivrednike, a manje na „nove instrumente koji poljoprivrednike više vide kao neprijatelje klimatske politike“. No, autor teksta ističe da su ovo samo preporuke Komisije koje još nisu zakoni, a koje će sljedeća Europska komisija razmatrati nakon izbora za EU u lipnju 2024.: „Europski parlament i članice EU-a morat će se dogovoriti prije nego što se takvi prijelozi ‘uklešu u kamen’.“

Preporuke za klimatske ciljeve dolaze u trenutku kada je njemačka Vlada, nakon što je zatvorila sve svoje nuklearne reaktore, u siječnju najavila planove kojima planira potrošiti milijarde na nove plinske elektrane kako bi osigurala dugoročnu energetsku sigurnost.

Izvor:

John-Michael Dumais, urednik vijesti za The Defender: „Protesting Farmers Win Big Concessions, But EU Leaders Dig in Their Heels on Net Zero Climate Target“; 7. veljače 2024., Children’s Health Defense / The Defender   

Kate Abnett: „EU recommends ambitious 2040 climate target, goes light on farming“, REUTERS, 6. 2. 2024.; reuters.com/world/europe/

John Henley, Sam Jones and Lorenzo Tondo: „Symbol of polarisation: EU scraps plans to halve use of pesticides“; The Guardian, 6. 2. 2024., theguardian.com

Breanne Deppisch: „EU eases off environmental demands in bid to head off farmer protests“; Washington Examiner, 6. 2. 2024.; washingtonexaminer.com/policy/energy-and-environment/2839732

Zia Weise: „EU calls for 90 percent emissions cut by 2040“ – Politico, 6. 2. 2024.; politico.eu/article/

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.