Zadnji komentari

Orban spreman ‘okupirati’ Bruxelles kako bi donio promjene u EU

Pin It

Orban: Hungarian leader says Trump will end the war in Ukraine by not  giving 'a penny' | CNN

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je, u iščekivanju europskih izbora u lipnju, da je spreman marširati u Bruxelles i “okupirati” središte Europske unije kako bi “branio mađarsku slobodu i suverenost”.

Orban, na vlasti već 14 godina, se nada da će njegova stranka Fidesz profitirati od uspona krajnje desnice diljem Europe. Njegova se zemlja priprema za preuzimanje rotirajućeg predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici godine.

Govoreći na skupu u povodu mađarskog nacionalnog praznika kojim se obilježava Mađarska revolucija 1848. protiv Habsburške monarhije, Orban je rekao da su europski izbori šansa da se zauzme za Mađarsku.

– Ako želimo obraniti mađarsku slobodu i suverenost, nemamo drugi izbor već okupirati Bruxelles, rekao je Orban pred oko 1000 pristaša.

– Marširat ćemo u Bruxelles i sami donijeti promjenu Europskoj uniji, poručio je.

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s ostalim članicama Unije oko više pitanja, uključujući njegovo protivljenje slanju oružja Kijevu te održavanje gospodarskih odnosa s Moskvom čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Mađarski premijer optužuje EU da svojim potezima škodi poljoprivrednicima, srednjoj klasi i uništava kompanije, “a povrh toga, vodi Europu u rat”.

– Nećemo prihvatiti da je Bruxelles napustio Europljane, štoviše, okrenuo se protiv njih, ocijenio je Orban.

Njegova stranka je u pregovorima s euroskeptičnom grupacijom u Europskom parlamentu, Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), nakon izlaska iz Europske pučke stranke (EPP).

Stranka Braća Italije, premijerke Giorgie Meloni, dio je ECR-a. Orban je krajem godine rekao da će odluku kojoj će se grupaciji Fidesz pridružiti u EP-u donijeti nakon izbora.

kamenjar.com