Zadnji komentari

U Poljskoj napeto: Predsjednik Duda optužio premijera Tuska za poticanje kaosa

Pin It

U svom pismu premijeru Donaldu Tusku, poljski predsjednik Andžej Duda upozorava da kaos koji vlada unutar organa reda podriva interese Poljske i Poljaka, potencijalno paralizirajući sustav pravosuđa. On od premijera i ministra pravosuđa traži da se suzdrže od daljnih pokušaja unošenja protuzakonitih izmjena u službu državnog tužiteljstva, prenosi Remix.

Kriza u pravosuđu, kaos u državi

Dudino pismo baca svjetlo na ustavni spor koji je započeo ranije ove godine, a posljedica mu je suzpenzija svih procedura koje uključuju imenovanje javnog tužitelja. On inzistira na tome je da svi potezi koji se povlače nakon toga nemaju legitimitet.

U pismu Tusku, Duda je istakao kako prema njegovom mišljenju Darijuš Barski još uvijek ostaje na mjestu glavnog državnog tužitelja, jer on s tog mjesta nije zvanično uklonjen u skladu s propisanom procedurom, koja uključuje konzultacije s predsjednikom republike.

Vlada je izabrala zaobići predsjednika na način da je državnog tužitelja uklonila, ponajprije imenovanjem vršitelja dužnosti tužiteljske službe, a to je zvanje koje nigdje u zakonu nije predviđeno. Nedavno su otišli još dalje i imenovali državnog tužitelja, pravdajući se da predsjednik nije dao svoje mišljenje o predloženom kandidatu.

Međusobne optužbe

Odgovarajući na predsjednikovo pismo, Donald Tusk je na platformi X objavio da državni poglavar treba “dozvoliti državnom tužitelju da radi svoj posao”, napominjući da se tužiteljska služba sad može baviti nalazima prema kojima su bivši premijer Matejuš Moravjecki i jedan od njegovih zamjenika Jacek Sasin bili upleteni u protuzakonite poslove, poput kupovine neispravnih ventilatora i druge opreme, tijekom pandemije.

Na to je Tusku odgovorio sam Moravjecki, koji je objavio da Tusk “glumi šerifa”, a zapravo samo skreće pozornost s činjenice da ne održava svoja predizborna obećanja, poput smanjenja poreza.

Moravjecki je dodao kako je njegova vlada poduzimala izvanredne mjere kako bi osigurala ljudima zaštitu tijekom COVID-19 pandemije, te da kad je posrijedi kršenje zakona, on nije dorastao bezočnoj zloupotrebi moći koja je na djelu zbog postupaka Tuskove vlade.

narod.hr