Zadnji komentari

Ikonografija na prosvjedima ljevice: Stisnuta šaka, stranačka obilježja i pokoja hrvatska zastava

Pin It

ljevice

Na subotnjim prosvjedima ljevice, baš kao i na onom prošlomjesečnom na Trgu svetog Marka, na većini je transparenata uz poruke “Dosta je” dominirala ilustracija stisnute šake. Radi se o dobro poznatom ljevičarskom simbolu kojeg je i naša ljevica, očito, s veseljem prigrlila.

Osim stisnute šake, na prosvjedima u pet hrvatskih gradova, dominirali su stranački transparenti u pretežno crvenoj (SDP) i zelenoj (možemo) boji.

Stisnuta šaka

Stisnuta uzdignuta šaka u početku je bila znak sindikalnog otpora, a 1924. postaje simbol Lige boraca Crvene fronte, njemačke paravojne ultralijeve skupine koje je surađivala s komunistima u Weimarskoj republici. Od tada pa do danas taj je simbol jedan od najkorištenijih kod mnogobrojnih lijevih, sindikalnih i komunističkih organizacija diljem svijeta.

U novije vrijeme stisnutu šaku kao jedan od svojih simbol preuzeli su u pokretu Black Lives Matter koji obuhvaća širok spektar organizacija i ličnosti koje se zalažu protiv policijskog nasilja prema crncima.

Crvene i zelene boje uz pokoju hrvatsku zastavu

Osim transparenata sa stisnutom šakom okupljeni prosvjednici nosili su i stranačke zastave, a najviše je bilo crvenih SDP-ovih i zelenih stranke Možemo. Uz njih mogla se vidjeti i pokoja hrvatska zastava. Za primijetiti je da ih je bio veći broj nego na prošlomjesečnom prosvjedu na Markovom trgu.

Razloge treba tražiti u tadašnjim prozivkama na račun organizatora zbog vidljive malobrojnosti jednog od najvažnijih nacionalnih simbola RH. Uz to, zasigurno Možemo, a posebno SDP na taj način žele oprati, barem djelomice, svoj imidž i “zagrabiti” desnije birača od onih koji su im inače skloni.

Kako je to nekad izgledalo na skupovima ljevice

Stisnuta šaka koja dominira na ovogodišnjim prosvjedima ljevice doima se kao “kamilica” prema simbolima koji su na nekim njihovim ne tako davnim skupovima bili u prvom planu. Moglo se tada vidjeti svega, od zastava bivše SFRJ, preko majica s likom komunističkog revolucionara Che Guevare pa sve do zastava bivšeg SSSR-a…

narod.hr