Zadnji komentari

Macron zabrinut: prijeti mu poraz na izborima

Pin It

Hoće li Macron uskoro biti prisiljen presložiti vladu? - Poslovni dnevnik

Kampanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona posrće usred sve većeg jaza između centrista i krajnje desnice – piše u srijedu medij Politico. Istodobno, krajnje desni Nacionalni skup (National Rally) naizgled nezaustavljivo kroči naprijed uoči europskih izbora koji se održavaju u lipnju ove godine.

Macronov plan hvatanja u koštac s porastom Nacionalnog okupljanja bio je dramatizirati borbu protiv krajnje desne stranke, naglašavajući sukob ideologija i rusku prijetnju, i time mobilizirati svoje glasače, ali i odvratiti birače od okretanja suparničkim proeuropskim kandidatima poput socijalista Raphaëla Glucksmanna i zelenih.

Međutim, ta strategija nakon nekoliko tjedana nije dala rezultate jer ankete zvone na uzbunu. Nedavna studija IFOP-a pokazala je kako krajnja desnica, predvođena predsjednikom Nacionalnog skupa Jordanom Bardellom, ima 30 posto glasova prema 21 posto za Macronovu Renew koaliciju. Prije šest mjeseci, prema zbirnim anketama Renew je zaostajao za krajnjom desnicom za 5 postotnih bodova.

Usporedbe s Hitlerom

Ovog mjeseca vodeća kandidatkinja Macronove Renesansne stranke Valérie Hayer usporedila je čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen s Edouardom Daladierom, predratnim francuskim premijerom koji je s Hitlerom potpisao Münchenski sporazum 1938. godine.

Ali to nije sve. Istodobno se stranku NR optužuje i za suradnju s Rusijom. Tako europarlamentarka vladajućeg Macronovog Renew-a Marie-Pierre Vedrenne kaže: “U nekim svojim ponašanjima Nacionalni skup djeluje kao glasnogovornik Moskve… Da smo slušali Nacionalni skup, imali bismo Frexit, cjepiva Sputnik i podržali bismo Rusiju” protiv Ukrajine. Istodobno je i sam Macron pojačao antirusku retoriku na međunarodnoj pozornici kroz najave kako ne isključuje slanje NATO-ovih vojnika u Ukrajinu i pozive da Europljani ne budu “kukavice”.

Međutim, treba dodati kako se Macron osobno još nije uključio u predizbornu kampanju, a to namjerava učiniti nekoliko tjedana prije izbora. Time će, smatraju pojedini analitičari, definitivno privući nove birače na svoju stranu. Ali oni i upozoravaju da, koliko je god Macron nedvojbeno sposoban privući nove birače toliko ih je sposoban i odbiti.

geopolitika.news