Zadnji komentari

Uništiti industriju, jedan od Plenkijevih ciljeva

Pin It

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od pet posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u veljači pala 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala 5,7 posto.

To je treći mjesec zaredom kako je proizvodnja pala na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,3 posto. To je ujedno i nastavak negativnog trenda, s obzirom da je u cijeloj prošloj godini proizvodnja oslabila 0,1 posto.

Što je s podacima za cijelu godinu?

U veljači je proizvodnja na godišnjoj razini pala u četiri od pet sektora, a najviše, za 18,7 posto, u proizvodnji energije. S padom od 16,7 posto slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 16,2, a intermedijarnih proizvoda 1,8 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 5,4 posto na godišnjoj razini. U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3,6 posto na godišnjoj razini.

direktno.hr