Zadnji komentari

‘Politika protiv vlastitog naroda’: Berlin gradi nova migrantska naselja

Pin It

naselja

Gradonačelnici berlinskih četvrti pokušavaju organizirati otpor protiv odluke berlinskog parlamenta o izgradnji 16 novih kontejnerskih naselja za smještaj više od 6.000 tražitelja azila.

Naselja bi se trebala graditi po cijelom gradu. Alternativa za Njemačku (AfD) napominje je vlast u gradu u rukama navodno konzervativnih kršćanskih demokrata (CDU), objavio je Remix.

“CDU provodi migracijsku politiku protiv vlastitog naroda. Samo u Berlinu kojim upravlja CDU Senat želi izgraditi ukupno 16 novih smještaja za azil s više od 6.000 mjesta. Nije ni čudo, jer je CDU-ov gradonačelnik Wegner odobrio zaustavljanje deportacija. S CDU-om dobivate politiku masovne migracije u svim saveznim zemljama. Dobivate kriminal, paralelna društva, zloporabu azila i zanemarivanje”, poručio je AfD u priopćenju.

Nova naselja upućuju na to da ne postoji namjera rješavati zahtjeve za azilom

Berlinski parlament nedavno je odobrio planove za izgradnju kontejnerskih naselja na nekoliko lokacija. Lokalni političari već su podigli uzbunu zbog preopterećenosti javnih službi.

Do 6.130 novopridošlica bit će smješteno u kontejnerskim naseljima koja bi trebala biti izgrađena do 2026. godine. To znači da zakonodavac nema namjeru rješavati sve veći broj zahtjeva za azilom. No gradonačelnici četvrti barem pružaju određeni otpor planovima.

“Najopterećenije četvrti bit će dodatno opterećene”, izjavio je gradonačelnik Lichtenberga Martin Schaefer, političar CDU-a u čijoj će četvrt biti smještena četiri kontejnerska naselja.

U razgovoru za Berliner Zeitung, Schaefer je izrazio zabrinutost jer se infrastruktura i javne usluge ne poboljšavaju usporedo s rastom broja stanovnika. Osim toga, predložene lokacije “nisu prikladne za smještaj” azilanata, tvrdi.

Nedostatak infrastrukture

“Bez škola, vrtića, primalja, liječnika i socijalnih, integrativnih ponuda, zajednički život ne može biti uspješan. To samo potiče radikalne snage i šteti socijalnoj koheziji”, kazao je Schaefer.

Jedno od kontejnerskih naselja u Schaeferovoj četvrti bit će, kako je najavljeno, izgrađeno na lokaciji koja je ranije bila namijenjena školi. Izgradnja škole bit će otkazana. “To više ne mogu opravdati nikome u mojoj četvrti”, kazao je lokalni gradonačelnik.

Emine Demirbüken-Wegner, također CDU-ova gradonačelnica četvrti Reinickendorf na sjeveroistoku Berlina, saznala je iz medija za planove države za izgradnju naselja za azilante u svojoj četvrti.

“Neusklađeni planovi na gradskoj razini nije nisu dogovoreni s četvrtima”, rekla je.

Reinickendorf obuhvaća zračnu luku Berlin Tegel, lokaciju najvećeg naselja za azilante u glavnom gradu Njemačke, u kojemu je smješteno više od 13.000 migranata.

Gradske vlasti očito ne mare za primjedbe

I Demirbüken-Wegner upozorava na preopterećenost javnih službi i žali se na veće opterećenje lokalnom stanovništvu.

“Područni ured mišljenja je kako se postojeće lokacije ne mogu dodatno proširiti zbog socijalne infrastrukture, nedostatka vrtića i okupljališta za mlade, te primjetnog preopterećenja međukulturnom populacijom”, kazala je.

Međutim, berlinski parlament ne mari za tu zabrinutost. Štoviše, odobrio je plan za proširenje kontejnerskog naselja Tegel za još 1.000 migranata.

Glavni njemački grad Njemačke prošle je godine potrošio na migrante gotovo 3 posto proračuna, ukupno 1,1 milijardu eura, pokazuju službeni podaci. Istodobno, vlasti su poručile građanima da nema sredstava za obnovu škola ili poboljšanje prometne infrastrukture.

AfD tvrdi da je jedino on u stanju riješiti problem azilanata

AfD ukazuje na politiku koju provodi CDU-ov gradonačelnik Berlina Wegner. kao nagovještaj onoga što će se dogoditi ako CDU osvoji vlast na saveznoj razini.

“Samo će se s AfD-om konačno provesti sadašnji zakon o azilu, samo će kod nas biti okončan CDU-ov kaos s azilom. Svatko tko nema pravo na azil ne smije doći u Njemačku. I svatko tko ostane ovdje ilegalno mora biti protjeran. Međutim, ništa se neće promijeniti s CDU-om, koji opetovano glumi kritike masovnih migracija, da bi potom učinio potpuno suprotno”, poručuje AfD.

U prosincu je na upit AfD-a u berlinskom parlamentu otkriveno da berlinska vlada troši 1,5 milijuna eura dnevno za smještaj migranata u samo 12 zgrada. Riječ je o 10 hotela i 2 središta za prihvat migranata.

narod.hr