Zadnji komentari

Ruska vojska intenzivnije napada duž cijele fronte

Pin It

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svom jučerašnjem izvješću ukazuje da ruske snage intenziviraju svoje ofenzivne operacije diljem Ukrajine. Došlo je do značajnog povećanja učestalosti i veličine mehaniziranih kopnenih napada na određene sektore prve linije u posljednja dva tjedna, signalizirajući široku eskalaciju ruskih mehaniziranih napada diljem operativnog područja.

Ova eskalacija događa se uz pojačane napade projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Intenziviranje ovih napada prisiljava ukrajinsko zapovjedništvo da redistribuira sustave protuzračne obrane dalje od prve linije, čime se učinkovitije olakšavaju ruske zračne operacije blizu prve crte kao potpora kopnenim napadima.

Ovaj trend ukazuje na sposobnost ruske vojske da se prilagodi, iako neravnomjerno ili sporo, što sugerira da ukrajinske snage imaju uzak prostor za optimalno korištenje novih zapadnih sustava za stvaranje značajnih operativnih dobitaka.

Ukrajinski časnik: Ne postoji ništa što nam može pomoći 

Zelenski je ranije ovog tjedna govorio da, osim ako se zaustavljeni američki paket pomoći vrijedan više milijardi dolara uskoro ne odobri, njegove snage će se morati “vratiti, povući, korak po korak, malim koracima”. Također je upozorio da bi neki veliki gradovi mogli biti u opasnosti od pada, prenosi Politico.

Anonimni visoki časnik koji je služio pod smijenjenim Zalužnim tvrdi za Politico da postoji “veliki rizik od rušenja linija bojišnice gdje god ruski generali odluče usmjeriti svoju ofenzivu. Štoviše, zahvaljujući puno većoj težini u broju i navođenim zračnim bombama koje već tjednima razbijaju ukrajinske položaje, Rusija će vjerojatno uspjeti prodrijeti na crtu bojišnice i srušiti je na nekim dijelovima”.

Nastavlja još mračnije: “Ne postoji ništa što sada može pomoći Ukrajini jer ne postoje ozbiljne tehnologije koje bi mogle nadoknaditi Ukrajini veliku masu vojnika koju će Rusija vjerojatno baciti na nas. Mi te tehnologije nemamo, a nema ih ni Zapad u dovoljnoj količini”, rekao je jedan od čelnika vojske.

Čini se da će Rusija potencijalnu ofenzivu u kasno proljeće ili ljeto usmjeriti na zapadni dio ukrajinske regije Donjeck, zapadno od već osvojene Avdijivke, piše Euronews.

Veći ruski oklopni napadi, ali i uspjeh ukrajinskih FPV dronova

Ukrajinske snage su odbile nekoliko ruskih ofenziva. Dana 20. ožujka, ukrajinske snage odbile su značajnu rusku ofenzivu u smjeru Limana, s geolociranim slikama i snimkama koje pokazuju kako ukrajinske snage oštećuju ili uništavaju brojna ruska oklopna vozila istočno od Ternija (zapadno od Kremine), piše The Army Recognition.

Ukrajinske snage kasnije su 30. ožujka nadvladale ruski mehanizirani napad veličine bataljuna u blizini Tonenkea (zapadno od Avdijivke), u kojem su ruske snage navodno upotrijebile najmanje 36 tenkova i 12 borbenih vozila pješaštva (IFV). Ukrajinski vojnik izvijestio je o uništenju 12 ruskih tenkova i osam borbenih vozila tijekom napada na Tonenke, a taj napad je opisao kao jedan od rijetkih napada ovakvog razmjere duž cijele crte bojišnice od početka kampanje za zauzimanje Avdijivke u listopadu 2023.

Geolocirane slike od jučer pokazuju ukrajinske snage kako odbijaju ojačani ruski mehanizirani napad veličine voda blizu Ternija. Mnogi od ovih napada naletjeli su na ukrajinske FPV bespilotnim letjelicama, što predstavlja taktički napredak u sukobu protiv ruskih snaga, posebice u uništavanju neprijateljskih tenkova. Upravljani daljinski s pogledom iz prvog lica, ovi dronovi pružaju ukrajinskim operaterima neusporedivu preciznost za kirurške napade na strateške ciljeve. Opremljeni kamerama visoke razlučivosti i ponekad eksplozivnim teretom, FPV dronovi mogu agilno manevrirati kroz složena okruženja, omogućujući ukrajinskim snagama da učinkovito identificiraju i neutraliziraju ruske tenkove.

Ova metoda asimetričnog ratovanjana spaja najsuvremeniju tehnologiju s gerilskom taktikom, no pitanje je koliko dugo će moć zaustavljati konvencionalno nadmoćnijeg protivnika.

Nove mobilizacije?

Volodimir Zelenski je nedavno najavio tijekom zajedničkog brifinga s finskom predsjednicom Aleksandrom Stubb u Kijevu da Rusija planira mobilizirati 300 000 novih vojnika do 1. lipnja. Ova izjava dolazi u trenutku kada se Ukrajina i Rusija nastavljaju sukobljavati na više frontova.

Zanimljivo, ali Zelenski je spomenuo da trenutno ne vidi potrebu za mobilizacijom 500 000 vojnika i da je revizija otkrila prisutnost dovoljnih snaga unutar vojske.Ovo je u suprotnosti s prethodnim izjavama ukrajinskog vodstva da im fali vojnika.

Unatoč tome, obje će zemlje uskoro biti prisiljene mobilizirati više ljudi kako bi održale trenutni intenzitet sukoba. Ruske snage će vjerojatno intenzivirati oklopno-mehanizirane napade kako bi iskoristili ukrajinski materijalni nedostatak prije očekivanog dolaska zapadne sigurnosne pomoći. Naime, NATO i brojne zapadne zemlje opet najavljuju desetke milijardi dolara za Ukrajinu.

geopolitika.news